2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Továbbra sem tud mit kezdeni Majtényival a DK és az LMP

,

2017. január 5., csütörtök 17:54, frissítve: csütörtök 18:00

Egyelőre csak az MSZP állt ki nyilvánosan a parlamenti frakciók közül Majtényi László köztársaságielnök-jelöltsége mellett. A DK és az LMP még kivár, és elnökségeikre bízzák a döntést. Az egykori ORTT-elnöknek 40 parlamenti képviselő támogatása szükséges, hogy Áder János kihívója legyen.

Vállalja a köztársaságielnök-jelöltséget, ha megkapja a szükséges támogatást a parlamentben – ezt szerdán jelentette be Majtényi László.

A parlamenti frakciók közül elsőként az MSZP jelezte, hogy készek felsorakozni a civilek által javasolt, korábbi adatvédelmi biztos mögé. „Én azt fognom kérni az elnökségtől, hogy támogassuk Majtényi László jelölését, és akkor értelemszerűen a frakció alá fogja ezt írni ezt a támogató ívet” – közölte a hét elején Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A DK még nem döntött, de jó jelöltnek tartják az ORTT volt elnökét, mondta Reggeli járat című műsorunkban a párt szóvivője. „Egyszerre illegitimnek tekinteni és deklarálni, hogy illegitim az orbáni alaptörvény, egyszerre azt kijelenteni, hogy amit ma köztársasági elnöki funkciónak nevezünk, az nem létezik, hiszen Áder Jánost nem tekintjük legitim köztársasági elnöknek, viszont az ellenzéki együttműködés fontos, Majtényi László pedig jó jelölt lehet. Ezeket a szempontokat kell majd összegyúrnia egy közös állásponttá a DK elnökségének” – mondta el Gréczy Zsolt a mai Reggeli járatban.

Bár az LMP korábbi társelnöke Facebookon bírálta Majtényi jelöltségét, a párt még kivár, csak a jövő heti tisztújítás után döntenek. „Áder Jánost biztosan nem fogjuk megszavazni. Nincs időzavar ebben a témában, van ideje az ellenzéki pártoknak ezeket a kérdéseket átgondolni. Valószínűleg ezt a döntést már az LMP új elnöksége fogja meghozni. Az LMP január 14-én teljes tisztújítást fog tartani, és valószínűnek tartom, hogy a döntést csak ezután fogjuk meghozni” – közölte Hadházy Ákos.

A Jobbik számára Majtényi jelöltsége elfogadhatatlan. „Majtényi Lászlóban nem egy civil jelöltet látunk, hanem a baloldali pártoknak egy kétségbeesett próbálkozását véljük fölfedezni, és ehhez nem kívánunk asszisztálni. De azt elöljáróban le kell, hogy szögezzem, megelőlegezve az elnökségi ülésen kialakuló álláspontunkat, ami nem lesz meglepetés, hogy az embereknek kell döntenie ebben a kérdésben” – emelte ki Vona Gábor pártelnök.

A parlamenti matematika szerint az MSZP-s és DK-s, valamint független képviselők mellett az LMP-től is kell majd a támogatás, hogy összejöjjön a jelöltséghez szükséges összesen 40 aláírás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!