2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Tovább fogy a magyar: a kormány intézkedései nem ösztönzik a gyermekvállalást

Hír TV

2018. április 24., kedd 18:43, frissítve: kedd 19:02

Az adókedvezmények és a jelzálogtartozások elengedése kevés a gyermekvállalás ösztönzéséhez a magyar szakszervezeti szövetség szerint. Az érdekvédők úgy látják: a foglalkoztatási kérdések megoldása lenne az elsődleges ahhoz, hogy a nők több gyermeket vállaljanak.

Évek óta fogy a magyar – egészen pontosan, az 1980-as évek óta folyamatosan csökken az ország lakosságszáma. A rendszerváltás előtti évtizedben még meghaladta a 10 millió 700 ezer főt, 2016-ra viszont 9 millió 800 ezer közelébe süllyedt, és a fogyás folytatódik. A lakosság pedig elöregszik, miközben sok aktív korú – becslések szerint több mint 350 000 ember – külföldön dolgozik, leginkább a magasabb fizetés miatt, így egyre több magyar gyermek születik a határon túl.

„A következő kormányzás szándékaim szerint demográfiai súlypontú lesz” – ígérte a Fidesz újabb választási győzelme után Orbán Viktor, a kormányközeli sajtó pedig már konkrét intézkedésekről is ír. Például várható a diplomás GYED meghosszabbítása, a harmadik gyerektől csökkenhetne a jelzáloghitel-tartozás és elengednék a diákhitelt. Mindezzel azt szeretnék elérni, hogy a termékenységi ráta a jelenlegi 1,5-ről, 2 fölé emelkedjen.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint azonban, ha a nők és férfiak közötti béregyenlőtlenség nem változik, ha a kismamák nem érezhetik biztonságban magukat a munkahelyükön a gyermekvállalás miatt és nem védi őket a munka törvénykönyve, akkor adókedvezményekkel vagy tartozások elengedésével sem fognak több gyermeket vállalni.

„Azokban az államokban, az északi államokban van demográfiai bumm, ahol egyébként a foglalkoztatási kérdések nagyon stabilak, a munkaadók értik ezt a problémát, a szabályzók olyanok hogy megvédi a gyermeket vállaló férfiakat és nőket. Ma Magyarországon nem ez van” – mondta Hercegh Mária, a MASZSZ nőtagozatának vezetője.

Egy alapítvány és a Norvég Emberi Jogi Központ közös kutatása után a civilek olyan javaslatokat tettek a családtámogatási rendszer átalakítására, amelyek a skandináv országban már beváltak. Az egyik tapasztalat az, hogy segítség, ha a kismama könnyebben visszatérhet a munkába – két gyerek születése között akár rövidebb időre is. A másik az apák szerepvállalása. De fontos az is, hogy a bölcsődei szolgáltatások jobbak és rugalmasabbak legyenek.

A kormány részéről konkrét intézkedésekre vonatkozó nyilatkozatok még nem hangzottak el – sajtóhírek szerint az eddigi családügyi államtitkár, Novák Katalin felel majd a területért a negyedik Orbán-kormányban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!