2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Törvénymódosítás: több ellenzéki javaslatot is beemelnek

,

2016. április 22., péntek 19:55, frissítve: péntek 20:22

A Belügyminisztérium után a honvédelmi tárca is engedett az ellenzéki nyomásnak. Simicskó István a többpárti egyeztetés után azt mondta, a jövő héten a Fidesz-frakció benyújtja a parlamentnek a terrorellenes intézkedésekről szóló alaptörvény-módosító javaslatot. Az előterjesztésbe több ellenzéki javaslatot is beépítettek, többek között azt, hogy a korábban tervezett 60 nap helyett csak 15 napig rendelhetné el a kormány a terrorveszélyhelyzetet.

A parlamenti pártok újabb egyeztetési fordulót tartottak arról az alaptörvény-módosításról, amely lehetővé tenné a Magyar Honvédség bevetését terrorhelyzetben.

Az ellenzéki javaslatokra épülő új normaszöveg szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmados többséggel hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet – közölte a honvédelmi miniszter. Az erről szóló módosító javaslatot a Fidesz-frakció valószínűleg a jövő héten nyújtja be a törvényhozásnak. „A kormány megteheti a szükséges biztonsági intézkedéseket, tehát magyarul, amennyiben nem elegendőek a rendőri erők, akkor a honvédség erre felkészített erőit is igénybe lehet venni, de ezt legfeljebb 15 napig teheti meg, ezt követően az Országgyűlésnek mindenképpen – vagy ezt megelőzendően – meg kell erősíteni ezt a szándékot, ezt a kormányzati döntéssorozatot” – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

Az egyeztetés után a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az alaptörvény módosítása azért szükséges, mert lehetnek olyan helyzetek, amikor a rendőrség ereje önmagában nem elegendő a terrorfenyegetettség kezelésére. „Továbbra is a rendőrség a feladat címzettje, de adott esetben a honvédség képességét is igénybe veheti a rendőrség. A terrorfenyegetettség és a veszély elhárítására viszont ezt kizárólag különleges jogrendi helyzetben lehet megtenni, alapjogokat csak különleges jogrendi helyzetben lehet korlátozni. Ezért szükséges az alkotmánymódosításról is tárgyalni” – fogalmazott Kósa Lajos.

A jobbikos Mirkóczki Ádám úgy látja: a javaslatból kikerült a kormányzati túlkapások lehetősége. „Én azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes erről a javaslatról vitatkozni, mindenképpen érdemes róla tárgyalni, és bízom benne, hogy minél szélesebb konszenzussal az ország biztonsága érdekében egy megfelelő javaslat születik” – nyilatkozta a Jobbik szóvivője.

Az LMP-s Schiffer András szerint sincs már arról szó, hogy a törvénycsomag totális jogkorlátozást tenne lehetővé a kormány számára. „Például az emberek kiutazását, illetve külföldiek beutazását csak országgyűlési jóváhagyással lehet korlátozni, vagy például a média szabadságának a korlátozására vonatkozó részek teljes egészében kikerültek, tehát még a műsorszórásba az Országgyűlés jóváhagyása nélkül sem lehet beavatkozni” – szögezte le az LMP társelnöke.

Az egyeztetésről ezúttal is távol maradó MSZP szerint az ötpártik korszaka lejárt. Tóbiás József azt mondta: érdemi szakmai egyeztetésre van szükség. „Én úgy láttam az elmúlt hónapokban, azt hiszem januártól kezdve, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a kormányzat sokkal inkább kommunikációs eszközként használja az ötpártit, mint valódi szakmai egyeztetések forrásaként” – jelentette ki a MSZP pártelnök-frakcióvezetője.

A szocialisták a hétfői frakcióülésükön döntenek arról, támogatják-e az alaptörvény módosítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!