2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Több mint százezer diák ballag el a hétvégén

Hír TV

2018. május 5., szombat 13:02, frissítve: szombat 13:12

A hétvégén több mint százezer diák ballag el az ország középiskoláiból. A ruha, a virág az ajándék és a vendéglátás akár százezer forintos kiadást is jelenthet egy-egy családnak. A virágárusok is bajban vannak, mivel egyszerre van a ballagás és az anyák napja.

Öt osztály diákjai ballagtak el pénteken a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A hétvégén országszerte több mint százezer középiskolás és gimnazista diák vesz búcsút iskolájától. „Számomra ez a nap rendkívül furcsa, ugyanis öt évet így egy nappal lezárni, szerintem nagyon nehéz. Emberek vagyunk, a változás mindig nehéz, és mindig megijeszt minket, de ez nem azt jelenti, hogy rossz is, mert az élet még előttünk áll, és ettől függetlenül nem kell örökre elbúcsúzni az igazi barátoktól” – mondta Tóth Bence.

Van olyan diák, aki még fel sem fogta, mi is történik pontosan. „Ez a mai nap mindenképp egy különleges nap, ugyanis ilyen nap csak egyszer van egy ember életében, és igazából most még nem tudom elmondani, hogy milyen érzés, mert még nem fogtam fel teljesen, milyen az, hogy elmegyünk, és, hogy ezt az osztályt többet így közösen nem fogjuk látni, nem fogunk többet közösen órára járni. De remélem, hogy mindenkinek sikeresek lesznek a tervei, és mindenki boldog lesz az életében” – mondta Vida Veronika.

A ballagók számára egy életre szóló élmény, a szülőknek egyben jelentős kiadás egy-egy ballagás. Van, akinek csak pár ezer forint, másnak százezres költséget jelent.

„Ez attól függ, hogy mit ajándékoznak, mert ha csak virágot, akkor az 3-4-5 ezer forint lehet, de hallottam olyat, aki jogosítványt adott a gyermekének, tehát ez teljesen változó, azt hiszem ez a pénztárcától függ.” – mondta Szűcs Brigitta.

Sok családnál a rokonok vendégül látása is növeli a kiadásokat. „Szerintem ez most már manapság meghaladja a 100 ezer forintot, amit a vendéglátásra, az ajándékra, az egészet megnézzük, hogy egy család mennyit költ, akkor nagy valószínűséggel e körül mozgunk” – nyilatkozta Szolnoki Jenő.

Ami a szülőknek kiadás, az a szolgáltatóknak jelentős bevételt jelent. Egy fővárosi virágüzlet tulajdonosa azt mondta, a ballagási időszakban többszörösére nő a forgalom. Egy-egy csokor ára háromezer forinttól indul.

„Igazából minden évben változik a trend, ami nagyon fontos, hogy sok zöld és kék virág legyen az üzletben ilyenkor a fiú csokrok miatt” – mondta egy virágárus.

A diákoknak nincs sok idejük kipihenni a ballagás fáradalmait, mivel hétfőn a magyar írásbelivel folytatódik az érettségi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!