2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Több mint 4,1 millió szavazat kell az érvényességhez

2016. szeptember 29., csütörtök 08:01, frissítve: csütörtök 15:18

Valamivel több mint 4,1 millió választópolgárnak kell az urnákhoz járulnia, hogy érvényes legyen a kvótanépszavazás – így számol a Magyar Nemzet. A kormány jogsértő kampányplakátjai, még mindig az utcákon vannak.

A névjegyzék pénteken zárul, a pontos érvényességi küszöböt várhatóan szombaton állapítja meg a Nemzeti Választási Iroda. Előfordulhat, hogy a referendum eredményére akár a jövő hét közepéig is várni kell – a külképviseleti voksok és a levélszavazatok összeszámolása miatt. Erre akkor kerülhet sor, ha az érvényességi küszöbhöz közeli lesz a részvétel.

A Medián szerint viszont nem lesz érvényes a referendum. Felmérésükön ugyanis a választásra jogosultak 42 százaléka állította, hogy biztosan leadja a szavazatát vasárnap.

A kutatócég így a becslési hibát is beleszámolva sem tartja valószínűnek, hogy ennél többen mennének el a népszavazásra. A nemek ugyanakkor jelentős többségben lesznek, azok közül, akik biztosra ígérik részvételüket, 83 százalék szavazna így. Érvénytelenül 3 százalék voksolna.

Közben még mindig az utcákon vannak a kormány jogsértő kampányplakátjai.  A Kúria mondta ki, hogy ezeket le kell cserélni, mert nem tüntették fel olvashatóan a hirdetés megrendelőjét. A Miniszterelnöki Kabinetiroda lapnak azt mondta, hogy tiszteletben tartják a legfőbb bírói fórum döntését, és ahol szükséges ott változtatnak a hirdetésen. A plakátok ugyanakkor azóta is érintetlenek.

Nincs ezzel gond

Kocsis Máté nem látja problémásnak, hogy állami hivatalnokoknak és közmunkásoknak kell telefonálgatniuk a vasárnapi kvótanépszavazás eredményessége érdekében. Az ehhez kapott fideszes pártlogóval ellátott útmutatót pedig „kommunikációs támpontnak” nevezte az ATV-ben a nagyobbik kormánypárt budapesti elnöke. A 444.hu írt arról, hogy a hivatalnokoknak külön kiosztott telefonokkal és Kubatov-lista segítségével kell a vidéki szavazókörzetek választóit győzködni a referendum fontosságáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!