2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Több fronton is visszavonulót fújt a kormány

2015. április 21., kedd 20:50, frissítve: szerda 12:05

Több fronton is visszavonulót fújt a kormány az egyetemisták tüntetése után. Megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak is, ezek átalakítására a Magyar Rektori Konferencia (MRK) tesz javaslatot. A pszichológus szakképzésnél is marad az osztott rendszer, a műszaki menedzser képzés alapszak viszont megszűnhet, csak a mesterképzés maradna meg a jövőben.

Hatékony volt a diákok nyomásgyakorlása, ismerte el Palkovics László államtitkár a Felsőoktatási Kerekasztal megbeszélése után. „A hallgatók elmondták, hogy ez perspektivikus szak, valóban csökken a hallgatói létszám, valóban a munkaerő-piaci pozicionáltsága a szaknak nem olyan, amilyen egyébként kellene, hogy legyen, de ez fejleszthető, ezért aztán azt mondták: jó, hát ha ez ilyen, akkor a szakmai tartományt módosítsuk, és fejlesszük ezt a szakot, ténylegesen fejlesszük, mert a mostani számok nem azt mutatják, hogy jó lenne ez így” – foglalta össze a történteket Palkovics László felsőoktatási államtitkár.

Megnyugodhatnak

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint megnyugodhatnak a hallgatók. „Azon túlmenően, hogy megkaptuk az ígéretet, hogy ezek a szakok el fognak indulni, további ígéretként kaptuk azt, hogy egy olyan felülvizsgálatot fognak kapni az MRK szakfelügyelete részéről, amelyek a képzések minőségének előmozdításában fognak segíteni” – közölte Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.


Az MRK óvatos álláspontot fogalmazott meg, Bódis József elnök szerint közel a konszenzus egy korszerű felsőoktatást elősegítő törvénymódosítás megalkotásához. „Megegyeztünk pszichológiaügyben. Azt gondolom, hogy a nemzetközi tudományok tekintetében jó kompromisszum van születőben, egy tartalmi megújulás mentén marad, aztán a gazdaságimenedzser-képzés egy más struktúrában fog megjelenni, ez most kivezetésre kerül, aztán ami a társadalomtudományok területén kivezetésre kerül, az megjelenik más területeken, például a szociológiában” – közölte Bódis.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete viszont azt kifogásolta, hogy nem esett szó oktatóik bérezéséről, szerintük ugyanis tisztességes fizetések nélkül nem lehet minőségi felsőoktatás. „Ma egy adjunktusnak a bére annyi, mint egy jobb multinál egy betanított munkásé. Tessék már végre megérteni, hogy ez nemcsak egy réteg problémája, hanem az egész társadalomé! Ha nem tudjuk a legjobb képességű fiatalokat az egyetemeken tartani, annak az egész társadalom issza meg a levét” – húzta alá Tőrös Szilárd, a szakszervezet elnöke.

Kunhalmi így látja

Az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke szerint az átalakítások szorosan összefüggnek azzal, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet akarják helyzetbe hozni. „Az állam tulajdonképpen csinál magának egy pártfőiskolát, pártegyetemet, erőszakosan megszüntet máshol szakokat és áttereli a nemzeti Közszolgálati Egyetemre a hallgatókat. Nem azzal van gond, hogy az állam létrehoz egy újabb egyetemet, viszont azzal baj van, hogy a belső versenyből kiveszi ezt az egyetemet és gyakorlatilag erőszakosan monopolhelyzetbe akarja hozni” – mondta Kunhalmi Ágnes.

A Felsőoktatási Kerekasztal következő megbeszélésére várhatóan júliusban kerül sor.

Csökkenő hatáskör?

Az Átlátszó.hu birtokába került dokumentum szerint a társadalomtudományi, valamint nemzetközi tanulmányi alapszakok megszüntetésén túl a jövőben nem lenne kulturális antropológia alapszak sem, és szintén megszűnhet a filmelméleti és a filmdramaturgképzés. A koncepció szerint a hallgatói önkormányzatok hatásköre is csökkenhet. Bővebben>>>

Hétfőn az ELTE Társadalomtudományi Karán fórummal tiltakoztak az új felsőoktatási szakjegyzék ellen. A tanárok és diákok a Műegyetemnél, a Budapesti Corvinus Egyetemnél és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál tüntettek. Részletek >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!