2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Több alapjogot is megsértett az ÁNTSZ

Hír TV

2018. május 15., kedd 18:53, frissítve: kedd 19:41

Több alapjogot is megsértett az ÁNTSZ amikor nem vizsgálták ki a kórházi fertőzések miatti bejelentéseket - áll az Alapvető Jogok Biztosának jelentésében. Bár még be sem iktatták a területért felelős új minisztert Kásler Miklóst, az ombudsman már arra kéri, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a bejelentésekre, illetve biztosítsák a fertőzések megelőzéséhez szükséges pénzt a kórházaknak.

Jellemzően valamilyen kerülőúton, ilyen folyosón elkapott szavakból tudják meg a betegek vagy a hozzátartozók, hogy kórházi fertőzésről van szó, tehát ezt nem szokták a szemükbe mondani és innentől kezdve nagyon súlyos lesz az állapotuk. Erre így, vagy úgy reagál a kórház, van, ahol nagyon profin kezelik, van, ahol igazából nem történik se tájékoztatás, se rendes kezelés, és nyilvánvalóan ennek a függvénye, hogy sikerül-e meggyógyulni, vagy néhány napon belül akár halállal végződik a történet - ezt korábban Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője mondta a Hír TV-nek a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban.

A TASZ több mint száz kórházi fertőzéses esetet gyűjtött össze, az ÁNTSZ azonban nem volt hajlandó kivizsgálni a bejelentéseiket.

Ilyenkor az ombudsmanhoz lehet fordulni, ezt tettük mi is, és az ombudsman most jött ki azzal a jelentésével, amiben részletesen megvizsgálta, hogy meg kellett volna-e a tisztifőorvosnak ezeket a bejelentéseket vizsgálnia, vagy sem. És egyértelműen úgy határozott, hogy a TASZ-nak volt igaza, érdemben kellett volna foglalkozni ezekkel a bejelentésekkel. Mulasztott, hibázott a tisztifőorvos - mondta el Asbóth.

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint az ÁNTSZ, illetve a jogutódja az országos tisztifőorvosi hivatal több alapjogot is megsértett a vizsgálatok elmulasztásával. Emellett felkéri az emberi erőforrás minisztert, hogy fordítson kiemelt figyelmet arra a gyakorlatra, ahogy a minisztérium szervei kezelik a panasz- és közérdekű bejelentéseket, és emlékeztet rá, hogy az államnak kötelessége biztosítani a kórházi fertőzések megelőzéséhez szükséges anyagi feltételeket, és meg kell tennie az ehhez szükséges intézkedéseket.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma pert vesztett a TASZ-al szemben miután nem akarták kiadni, hogy melyik kórházban hány fertőzést regisztráltak az elmúlt években. A kérdés a leendő miniszter bizottsági meghallgatásán is előkerült.

Terveznek-e transzparencia irányába lépéseket? Ugyanis mind a kórházi fertőzések területén, mind a kórházi beszerzések, mind az állami ellátó gazdálkodása körül, vagy akár a gyógyszerfinanszírozás területén egy általános transzparencia hiány van, amely nem csak egyébként a szakmát, de sokszor magukat a területen dolgozó szakembereket is elrettenti - tette fel a kérdést a Jobbik országgyűlési képviselője, Lukács László.

Kásler Miklós miniszterjelölt így reagált: természetesen abszolút transzparens viszonyokat szeretnénk, egész életembe alapelv volt, hogy mindig a törvényesség alapján maradtam, és ezen túlmenően az etikai megközelítések alapján is.

Egy tavalyi jelentés szerint 2016-ban 174-en haltak meg kórházi fertőzés okozta megbetegedés miatt, és 2014 óta folyamatosan növekszik a kórházakban regisztrált fertőzések száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!