2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Több ezer ukrán személy tűnt fel az egyik választókerület névjegyzékében

Hír TV

2018. március 21., szerda 17:04, frissítve: szerda 18:22

Ezrével jelentek meg ukrán állampolgárok az egyik szabolcsi választókerületben – állítja a Vásárosnamény központú körzet jobbikos jelöltje. Adorján Béla szerint a térségben vannak olyan házak ahol papíron 10-15 ember lakik, de ezek az emberek valójában Ukrajnában élnek. A Hír TV ma talált ilyen épületet, a helyiek is azt állították, hogy a településeken mindenki tud a szavazatbizniszről.

Nem sikerült szóra bírni az ukrán határ melletti településeken az oda bejelentett ukrán–magyar kettős állampolgárokat – mivel nem beszélik a magyar nyelvet. Pedig ez az egyik alapfeltétele az állampolgárság megszerzésének. Korábban Célpont című műsorunk mutatta be, hogy a határszélre százával telepítik be a magyar nyugdíjjal csábított ukránokat, akik újonnan szerzett állampolgárságuk révén szavazni is tudnak majd a választáson.

„Tudja az egész falu, nemhogy hallottuk. Az egész falu tudja.”

A helyiek azonban ismerik a jelenséget. Arról meséltek, hogy egy-egy házba akár száznál is többen be vannak jelentve, de életvitelszerűen nem élnek ott.

– Igen, de nem ott laknak.
– Hol laknak?
– Ukrajnában.
– És akkor miért van magyarországi lakcímük?
– Hát, ezt jótól kérdi. Kérdezze meg a polgármesteri hivatalban, aki ezt intézi – fogalmazott egy helybéli férfi a Hír TV-nek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületben a Jobbik Adorján Bélát indítja, ő mint jelölt megvásárolhatta a választói névjegyzéket. Ez alapján azt állítja, hogy a körzetben eléri a tízezret az újonnan betelepülő ukrán származású személynek a száma. Adorján Béla egyetért a helyiekkel: szerinte is központilag segítették a zökkenőmentes ügyintézést.

„Néhány nevet azért fölolvasnék a demonstráció kedvéért. Kulop Teodor például, magyar állampolgárságot kapott, Szolomon Menjiková Aszúra is, és még sorolhatnám. Tehát tulajdonképpen arról van szó, hogy a Fidesz mindent egy lapra tett fel annak érdekében, hogy egyéni választókerületi győzelmeket arasson, és nem hátrált meg attól sem, hogy okirat-hamisítások tömegét kövesse el akár a járási hivatalok, vagy akár az önkormányzatok, tehát a polgármesterek segítségével” – emelte ki budapesti sajtótájékoztatóján a képviselőjelölt.

A külügyminiszternek nincsen konkrét információja arról, hogy a keleti megyékben több tízezer kettős állampolgár él. „Az ukrán állampolgárokkal kapcsolatos jobbikos felvetésről semmilyen konkrétummal nem rendelkezem, semmilyen konkrét tudással nem rendelkezem. A magyar állampolgárság megszerzésének van egy magyar törvényeknek leírt folyamata. Ha valaki azt gondolja, hogy ezzel valaki visszaélt akkor, az a helyes, ha feljelentést tesz” – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A Jobbik bejelentette: az jelenlegi információk birtokában több választókerületben is feljelentést tesznek a visszaélések miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!