2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Terjed a lisztharmat a borvidéken

2017. július 12., szerda 11:48

Terjed a lisztharmat a szekszárdi borvidéken – ráadásul a fülledt meleg idő kedvez a betegségnek. A gazdák szerint most különösen fontos az időben, és kellő mennyiségben elvégzett permetezés.

A szekszárdi borvidéken néhány hete jégverés volt, a szőlőszemek egy része megsérült. Azóta nem volt csapadék, a fülledt, párás, meleg levegő elősegíti a lisztharmat megjelenését. A betegség az érzékenyebb fajtákat, az oportót, a kékfrankost és a kadarkát veszélyezteti leginkább. A fürtválogatás hátravan még, így a fertőzött szemek eltávolításával megelőzhető a nagyobb baj.

„Még mennyiségi válogatás előtt vagyunk. A jobban sérült fürtöket még le tudjuk dobni, mert eleve termést válogatnánk, és ilyenkor annyi, hogy a randomizált válogatás helyett csak a sérült fürtöket válogatjuk le. Tehát ez jelentős mennyiségi kiesést nem hoz” – magyarázta Ifj. Haimann Zoltán.

Az a gazda, aki nem figyel a veszélyre, a jövő évi termést is kockára teszi, hiszen a betegség nemcsak a fürtöket, de a levélzetet is megtámadja. A lisztharmat és a később megjelenő peronoszpóra sűrű permetezéssel megfékezhető.

„Négy- öt naponként fejlődik ki egy-egy fertőző generáció. Amennyiben a technológiát betartjuk, akkor egy hét-tíz napos védekezés elégséges kell hogy legyen. Ha valaki taktikázik, és úgy látja, folyamatosan nézi a lombozatot, és tudja, hogy hol kell keresni a lisztharmat megjelenését, akkor neki van lehetősége arra, hogy kicsit ritkítsa a permetezések  ciklusát, de aki a biztonságra törekszik, annak továbbra is a hét-tíz napos ritmus, a betartandó” – mondta Hetényi János, hosszúhetényi borász.

Szakemberek szerint a permetezésnél az is fontos, hogy a gomba- és rovarölő szereket a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízzel szórják ki a gazdák az ültetvényekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!