2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Tarlós: Nem támogatható, hogy mi fizessük a vidéki veszteséget

2016. április 1., péntek 15:52, frissítve: péntek 17:44

A hulladékgazdálkodási törvény módosítását kéri a kormánytól a főváros – jelentette be Tarlós István. A főpolgármester úgy látja: a jelenlegi szabályozással a budapestiek fogják finanszírozni a vidéki hulladékkezelő cégek veszteségeit.

Áprilistól működik az egységes hulladékgazdálkodási rendszer, amelynek lényege, hogy egy új állami szolgáltató végzi egyebek mellett a számlázási és szervezési feladatokat és az ágazatot felügyelő nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg a szolgáltatási díjakat. A rendszer jelenleg évi 14 milliárd forint veszteséget termel.

A főpolgármester máris a rendszer felülvizsgálatát kéri a kormánytól. Tarlós István azt kifogásolja, hogy miközben elveszik a profitot a nyereséges cégektől, az esetleges veszteségek kompenzálását továbbra is az önkormányzatokra terhelik. Vagyis ha egy nyereséges budapesti szolgáltató profitjából egy vidéki szolgáltató veszteségeit rendezik, akkor szerinte végső soron a számlát a Fővárosi Önkormányzat állja.

„Rövid távon komoly zavarokat okozhat már a közfeladat ellátásában, hogy a szükséges forrás esetleg nem biztosított. Ezek alapján a pénzügyi fedezet biztosítása érdekében állami forrásra fog a főváros szorulni a hulladékgazdálkodás területén” – mondta. Tarlós István szerint ennek éves összege 1,5 és 3 milliárd forint között lehet.

A politikus beszélt arról is, hogy jövő év elejére a BKK jelenlegi 1600 fős állománya a felére csökken.

„– Lesz elbocsátás is.
– Mennyi? Mekkora mértékű?
– A végleges számokat jövő hétre ígérték nekem a munkacsoportok, de én feltételezem, hogy azért százas nagyságrendű elbocsátás is lesz” – közölte.

A főpolgármester kitért arra is, hogy az újpalotai villamosvonalra szánt 25 milliárd forintot is a 3-as metró felújítására fordítják, illetve jelezte: a Csepeli HÉV is állami fenntartásba kerül. Emlékeztetett arra is, hogy korábban ő maga a Nyugati pályaudvar mögött képzelte el a múzeumi negyedet. Ezt az MSZP is támogatja.

„A Nyugati pályaudvar mögötti terület tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy ott megvalósuljon a múzeumi negyed. Ezt évek óta mondjuk. És kimondottan örülök annak, hogy Tarlós főpolgármester úr is megerősítette, hogy ő is ezzel ért egyet. Persze nem kellett volna átjátszani 99 évre a Városliget működtetését a kormánynak” – nyilatkozta Molnár Csaba, az MSZP fővárosi képviselője.

Az LMP azt várja a fővárostól, hogy szerezze vissza a budapesti agglomerációs közlekedésre az elmúlt években fordított 40 milliárd forintot a kormánytól.

Tekintse meg Tarlós István teljes sajtótájékoztatóját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!