2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Szűken méri az önkormányzat a tüzelőt a rászorulók szerint

Hír TV

2018. február 6., kedd 14:52, frissítve: kedd 19:11

A szociális tűzifán is spórolna a nagyari önkormányzat a helyiek szerint. Már feljelentést is tettek, mert volt olyan ház, ahol csak a fele ingyenfát kapták meg. A szatmári „kincses sziget” nemrég arról vált híressé, hogy közmunkásaik pucolták a diót egy milliárdos magánvállalkozásánál. Nagyar a Hír TV információi szerint emiatt hatmillió forint bírságot kapott az adóhatóságtól, az inkasszó csődbe taszíthatja a helyhatóságot.

Egy köbméter szociális tűzifa jár Farkas Dezsőnének is. A szatmári Nagyar nevű település önkormányzata hétfőn kezdte kiszállítani a fát, de a helyiek szerint szűken mérik a tüzelőt.

– Én is kapok kis 70 ezer forintot, abból veszek egy kis fát, abból váltom ki a gyógyszereimet, kis ebédet váltok – fogalmazott Farkasné.

– Az erdei köbméternek teljesen más a mértéke, mint a normális köbméternek, azon kívül hogy az egy köbmétert aláíratják, mint az öreg mamival, aki hát mit tudja mennyi az egy köbméter. Kirakják a hídra, aláírja a papírt elmennek, a fát utána eltüzelik és valójában a férfiak közül, aki már látott ilyent, az meg szól, hogy hoppá ez nem is annyi és megmértük, a gátőr kijött, 0.4 köbméter – nyilatkozta Lőrincz Zoltán, független országgyűlési képviselő.

Ráadásul a rászorulókkal aláíratják, hogy egy köbméter fát vettek át - Lőrincz Zoltán ezért rendőrségi feljelentést tett csalás és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

- Elvileg egy köbméter fának számít ez nekem, amit tegnap hoztak.
- Gyakorlatilag ez mennyi lehet?
- Úgy fél köbméter, 0 egész valamennyi, de nincs egy köbméter az szemmel látható, hogy nincs meg, még gerjesztőt is hoztak nekem, hogy tudjak begyújtani – mondta Jakab Lajos.

Nagyar 161 köbméter tűzifát kapott a belügyminisztériumi pályázaton, 135 rászorultnak jár a természetbeni támogatás a faluban.

- Én ehhez nem értek, nekem csak leadják, én átveszem, hogy mennyit adnak azt se tudom, csak most már papíron tudom. Tetszik tudni.
- De hát akkor lehet, hogy nem is annyit kap, amennyit aláírt.
- Hát persze hogy – fogalmazott Balogh István.

– Ha ad egy köbméter fát az 30 ezer forint plusz a családnak, akkor rátudja költeni a családjára, például én fizetek hitelt és nekem abból mittudomén fizetem a hitelemet a 30 ezer forintból, de ő még ezt is elveszi tőlünk már két éve – jelentette ki Horváth László.

A helyiek azt mondják: az önkormányzat már tavaly is szűkmarkú volt.

– A tavalyi évben hét darab fát adtak, hét ilyen kisméretű átmérőjű fákat, és az meg egyszerűen nem hogy egy köbméter, még egy negyed köbméter sem volt, alá akarták íratni én nem írtam alá. Én nem tudom, hogy számoltak el vele, mert ezzel úgy tudom, hogy el kell számolni – nyilatkozta Rákosi Attila.

Miután stábunk kedden megjelent a településen, újabb faadagok kihordását kezdte meg az önkormányzat.

A támogatást február 15-ig mindenkinek meg kell kapnia, az önkormányzatok elszámolási határideje pedig április 15-e. A HírTv stábja a település polgármesterét is kérdezte volna, de a nagyari hivatal a forgatás idején zárva volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!