2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Szél: A kormány is rájött, elhibázott támadás volt az ÁSZ-büntetés

Hír TV

2018. január 13., szombat 09:57, frissítve: szombat 10:37

Kihátrálni látszik a kormány az ÁSZ-büntetésből, és úgy tűnik, a megbüntetett pártok nem élnek sem a halasztás, sem részletfizetés lehetőségével, mert eleve vitatják a számvevőszéki büntetés jogszerűségét. Az ÁSZ főtitkára elmondta, a testület számára nem léteznek ellenzéki, illetve kormánypártok, csak ellenőrzött szervezetek.

Az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője viszont azt írta: a pártok ellenőrzéséről szóló jelentések aláírását az elnök átruházhatja a főtitkárra és ez történt a legutóbbi esetekben is. A testület most a javaslatai alapján összeállított intézkedési terveket várja a pártoktól, ám a választ nehéz lesz összeállítani –véli az az MSZP. A szocialistáknál bizonyos önkormányzati ingatlanok bérleti díjait kifogásolta az ÁSZ, de konkrétumokat nem adott meg a felügyeleti szerv.

„Nem tudjuk, hogy mely ingatlanokról beszélünk. Sem ellenőrizni nem tudjuk, sem kijavítani nem tudjuk; ha esetleg tényleg vétettünk volna. Bár meggyőződésünk, hogy mi biztosan nem vétettünk – már csak azért sem, mert ezeknél az ingatlanoknál az önkormányzat képviselő-testülete szabja az árat, a párt pedig mint mint bérlő vagy elfogadja, vagy nem” – magyarázta a helyzetet Budai Bernadett MSZP-szóvivő.

Az Állami Számvevőszék főtitkára, Holman Magdolna a kormányközeli Origónak mondta azt, hogy a testület számára nem léteznek ellenzéki, illetve kormánypártok, csak ellenőrzött szervezetek vannak. A szintén kormányközeli Nézőpont Csoport vezérigazgatója ugyanakkor a Heti Válaszban szerencsétlen húzásnak minősítette, hogy az ÁSZ nem vizsgálta a Fideszt.

 Az Állami Számvevőszék büntetése a felügyeleti szerv korábbi alelnöke, Nyikos László szerint még érvénytelen is lehet.

– Ez a jelentés formailag nem jelentés. Azt is mondhatnám, hogy nem ketyeg az óra: ugyanis ezt a jelentést nem az ÁSZ elnöke írta alá, nem is az alelnöke, hanem a főtitkára. A törvény szerint a jelentést az elnöknek kell aláírni.
– Nincs a főtitkárnak aláírási joga?
– Nincs, a számvevőszéki törvény szerint az Országgyűlésnek készülő jelentést az elnöknek kell aláírnia, vagy az alelnöknek.
– A pártok felé is?
– Ez a jelentés kint van az Országgyűlés honlapján, a számvevőszék a jelentését az Országgyűlés számára készíti.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai ajánlatát sem fogadták az ellenzéki pártok. Nem tárgyalnak sem halasztásról sem részletfizetésről az Állami Számvevőszéki büntetés ügyében. Az LMP társelnöke szerint a kormány is belátta, hogy a támadása elhibázott volt.

„Nyilvánvalóan arról van szó, hogy Orbán Viktorék demonstrálni akarták azt, hogy ők tulajdonképpen el tudják lehetetleníteni az egész ellenzéket. Én azt üzenem nekik, hogy semmitől nem ijedünk meg. Azt üzenem Orbán Viktornak és kormányának, hogy nem vagyunk hajlandók megriadni a lépéseiktől. Láthatóan ők azt gondolják magukról, hogy mindent megtehetnek, de láthatóan elkezdtek visszakozni ezzel kapcsolatban” – jelentette ki Szél Bernadett.

Az ÁSZ-vizsgálatról Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője múlt héten azt mondta a kormánypárti Magyar Időknek: „a Fidesz politikai érdekeivel ellentétes, hogy a választási kampányban bármelyik párt az áldozat szerepébe bújhasson.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!