2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Szegény- és ügyvédellenes az új Perrendtartási Törvény”

Hír TV

2018. május 13., vasárnap 08:51, frissítve: vasárnap 10:16

Azonnal hatályon kívül helyezné a bírók és ügyvédek egy része az új Polgári Perrendtartási Törvényt, mert szerintük az szegény- és ügyvédellenes, irracionális szigora pedig szinte ellehetetleníti a perindítást. Ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek, eddig 400-an csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Decemberben kiugróan sok per indult, több, mint 15 ezer. Januárban és februárban viszont jelentős visszaesés volt tapasztalható. Harmadával csökkent országos szinten az elindult perek száma az előző évhez képest. Egy januártól hatályos új törvény ugyanis olyannyira megszigorította a perindítást, hogy sok ügyvéd idén még nem mert keresetet indítani.

A Panaszkönyvnek nyilatkozó ügyvédek szerint, ha jogi képviselő nyújt be keresetlevelet, akkor akár már egy hibás e-mail cím, vagy elmulasztott telefonszám miatt is visszadobják a keresetlevelet a bíróságok.

 „Tehát ha például a jogi képviselőnek a telefonszáma, email címe hiányzik, az azonnali elutasítási ok, idézés kibocsátása nélküli elutasítási ok” – ismertette Ébert Olga biztosítási szakjogász.

Ez pedig nemcsak presztízs veszteség, de a kereset elutasítása esetén a fél elbukja a befizetett eljárási illeték egy részét is. Ha pedig valaki ügyvédi segítség nélkül indítana pert, akkor annak egy új, lényegében kisregény nagyságú formanyomtatványt kell kitöltenie.

A Fővárosi Törvényszék polgári jogi kollégiumának vezető-helyettese szerint nem azért indult kevesebb per, mert a bíróságok sorra dobják vissza a beérkezett kereseteket, hanem inkább az az általános tendencia, hogy az ügyvédi irodák kivárnak, és sokkal kevesebb ügyet vállalnak el.

 „A visszautasítás aránya hát azt hallani a közbeszédben, hogy könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint keresetlevelet benyújtani, ezt a statisztika abszolút nem támasztja alá. Tehát az első 3 hónap országos statisztikája, amit én ismerek, abból az következett, hogy az összes érkezett ügynek mindössze 5 százalékát utasították vissza” – ismertette Parlagi Tamás.

Emellett egy szintén új szabály korlátozza a sikerdíj kikötését azzal, hogy nyertes per esetén a bíróság csak a sikerdíj kétharmadát ítélheti oda az ügyvédnek, az egyharmadát az ügyfélnek kell megelőlegeznie. Így a kiskeresetű embereknek esélyük sem marad arra, hogy ügyvéd képviselje őket a tártárgyalótermekben.

Szepesházi Péter szerint az új törvényi szabályozással a kormány elvetette a sulykot. A Budai Központi Kerületi Bíróság bírája az egyike azoknak, akik aláírásgyűjtést indítottak az interneten az új polgári eljárásjogi szabályok azonnali eltörléséért.

 „Szegényellenes, kisügyvéd ellenes, de talán lehet mondani, hogy általában ügyvédellenes, és a hátrányos helyzetű jogfogyasztókat, az alsó középosztályt és a szegényeket, devizahiteleseket hátrányosan érinti több okból is” – mondta az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum alapító tagja.

A márciusban indult petíciót eddig 400-an írták alá, Szepesházi Péter szerint azért csak ennyien, mert - bár számos jogász egyetért az abban foglaltakkal -, sokan félnek  csatlakozni a kezdeményezéshez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!