2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Szállításra vártak, szétáztak a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok

2017. január 25., szerda 20:31, frissítve: szerda 21:47

Több száz dokumentáció ázott szét a Műemlékvédelmi Központ épületében. A bürokráciacsökkentés jegyében döntött úgy a kormány, hogy a szervezet feladatait a Miniszterelnökséghez rendelik, ezért költözniük kellett a dokumentumoknak is. A iratok bedobozolva várták a szállítást, mikor a hidegben szétfagyott csövek eltörtek, a kiömlő víz pedig eláztatta a dokumentumokat. A szakértő szerint pótolhatatlan anyagok is megsemmisültek.

Felbecsülhetetlen értékű dokumentációk hevertek szétázva a földön a Forster Központban. Az épületben őrzik az elmúlt 160 év műemléki dokumentációját. Ezek közül az 1960-70-es évektől napjainkig készült anyagok mentek tönkre. Egy műemlékvédelmi szakmérnök szerint ebben az időben sok épületet rekonstruáltak.

„Rengeteg kis falusi templom Árpád-kori falusi templom tucatjait hozták helyre, kastélyok archívjait, kastélyok helyreállítása volt akkor, a tatai Eszterházy-kastélynak. Az '56 utáni helyreállítása a belvárosi templomnak is részben akkor volt” – mondta Mezős Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára.

A bürokráciacsökkentéssel indokolta még tavaly év elején a kormány, hogy miért kell megszüntetni a műemlékvédelemmel foglalkozó központot. „A kormány tegnap célkeresztbe vett 73 állami országos háttérintézményt, költségvetési szervet amelyek esetén felmerül a megszüntetésük akár jogutóddal, akár jogutód nélkül” – mondta 2016 januárjában Lázár János.

Még tavaly döntöttek úgy, hogy a várban lévő épületet a Forster központtól elveszik, a benne tárolt dokumentációt pedig elköltöztetik egy lágymányosi épületbe. Ennek még nyáron meg kellett volna történnie, így az iratokat bedobozolták, a központban pedig kikapcsolták a fűtést. A költözésre eddig nem került sor, közben a januári hidegben az épület csövei szétfagytak, a kiömlő víz pedig elborította a dobozban álló pótolhatatlan dokumentációkat.

A DK a miniszterelnököt hibáztatja a történtekért. „Orbán Várba költözésére több milliárd forint áll rendelkezésre, a magyar múlt megvédésére pedig a kormány nem költ, és érzéketlenül végignézi, hogy ezek elpusztuljanak” – fogalmazott Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A mentésben dolgozó egyik szakember a Hír TV-nek azt mondta: több mint 100 dokumentáció már biztosan tönkrement, de a mentési munkálatok végére ez a szám elérheti a 400-at is.

Mivel az örökségvédelmi központ jogutódja a Miniszterelnökség, kerestük őket, de nem nyilatkoztak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!