2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Öngyilkos irány? Varga szerint a szakmai érvek döntöttek

2015. november 13., péntek 11:05, frissítve: péntek 19:56

Szakmai érvek alapján döntöttek a gimnáziumi képzés megszüntetéséről egyes szakközépiskolákban – mondja a nemzetgazdasági miniszter. Az állítással a Pedagógusok Szakszervezete vitatkozik. Pokorni Zoltán szerint öngyilkos irány a gimnáziumok visszaszorítása.

A debreceni Irinyi János szakközépiskola és gimnázium 2013 óta csak szakközépiskolai képzést indít, a gimnáziumi osztályok felmenő rendszerben futnak ki. A gimnáziumi képzés megszüntetéséről a fenntartóváltás előtt döntöttek, mondta az intézmény igazgatója. A szakközépiskolákat idén júliusban vette át a Nemzetgazdasági Minisztérium a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. „Direkt utasítást nem kaptunk, a törvény irányadó ebben a tekintetben. Mi önként kezdtük a gimnázium kivezetését 2013. szeptember elsejével, és jelenleg egy osztályunk van” – mondta Lilik István igazgató.

Két másik debreceni szakközépiskolába sem vesznek fel a jövőben gimnazistákat. „Ez folyamatos egyeztetések eredménye. Konkrétan nem volt arra szükség hogy hivatalos értesítés érkezzen, hiszen folyamatos egyeztetésben voltunk – és nem az elmúlt hetekben, hanem az elmúlt években –, hogy elindul egy folyamat” – árulta el Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. Szerinte a gimnáziumi képzés nem volt színvonalas a szakközépiskolákban.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a gimnáziumi osztályok megszüntetésekor az oktatás színvonala nem számított. „Semmiféle okozati összefüggés nincs. Az, hogy melyik gimnáziumi osztály hol működik, milyen iskola keretében, annak nincs konkrét kihatása az adott tevékenységre. Úgy gondolom, hogy e gimnáziumi osztályok között van jobb, átlagos és kevésbé jó” – mondta Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a színvonal döntött. Mérlegelés tárgya, hogy az egyes intézményekben továbbra is megmaradjon-e a gimnáziumi oktatás – közölte. „Ahol meg fog maradni, ott mérlegeljük azt, hogy a tanulóknak más lehetőségük gimnáziumi képzésre nincsen. Tehát van olyan kategória, tizenöt-húsz településen, ahol a szakképzéssel együtt működik a gimnáziumi képzés. Ahol kivezetik, mert nem volt megfelelő a színvonala, vagy van a településen más gimnázium, amely ezt át tudja venni, ott ezt egyeztettük a helyi oktatási intézményekkel” – mondta Varga Mihály.

Csőszerelők és a hidegburkolók

A rendszerváltozás idején a magyar társadalom még evidenciának tartotta, hogy tanulni jó – mondta a hónap elején a Corvinus egyetem Rajk László Szakkollégiumában Pokorni Zoltán. 

„A gazdasági kamara vezetői, nagyvállalkozói körök jelentek meg és kezdik el nyomni, hogy minek annyi érettségizett, és jöjjenek a szakik: a csőszerelők és a hidegburkolók. Az egyetemi kör is adott esetben erre rezonál, mert miért kellene tömeges felsőoktatás, ez tönkreteszi a színvonalat, tönkreteszi az elitet. Benne vagyunk ebben a körben, amely öngyilkos irány” – adott hangot véleményének a volt oktatási miniszter.

A gimnáziumi képzés megszüntetése harminc szakközépiskolát érinthet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!