2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 22:50

Sokan kerültek bajba a fogyóban lévő tűzifakészlet miatt

2017. január 25., szerda 20:57, frissítve: szerda 21:39

Kifogyóban vannak a tűzifakészletek országszerte. Az ország jó részén már csak elvétve lehet vásárolni jó minőségű, száraz fát. Nógrádban, ahol hetek óta folyamatosan a leghidegebb van, már napok óta nem tudják a fakereskedők a vevőiket kiszolgálni. Sokan vannak emiatt bajban, hiszen a korábbi enyhe telek miatt a legtöbben kevés fát vásároltak a fűtési szezon előtt.

Bár a tél még javában tart, de Nógrád megyében egyre többen panaszkodnak, hogy fogyóban vannak a készleteik. Akik megtehették, azok még a fűtési szezon előtt megvásárolták a tüzelőt, de ilyen kemény télre kevesen készültek.

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy előre vásároljanak nagy mennyiséget. „Nagyon kevés fánk van. Sajnos fizetésből nem nagyon tudunk venni. Közmunkaprogramban dolgozunk, 52 ezer forint a fizetés. A szociális fa, amit igényeltünk, igaz, hogy kaptunk róla papírt, hogy kapunk, de sajnos az még nem érkezett meg” – mondta Varga Ferenc Józsefné.

A Nógrád megyei telepek jó része kiürült, a vásárlók is sokszor nem kapnak annyi fát, amennyi kellene. „Segített rajtunka a tüzépes úr. Adott nekünk két köbméter fát, egyelőre, de kellett volna vagy 15 köbméter, és csak kettőt tudott adni” – mondta Oláh Szabolcs.

A kereskedők azt mondják, hogy a korábbi évekhez képest kétszer annyi fára van igény, de közben ők sem jutnak áruhoz. „Most éppen az imént telefonáltak rám Salgótarján környékéről is, hogy vigyek fát, de sajnos nem tudom kiszolgálni a helybelieket sem, nemhogy még messzebbre menjek. Sajnos” – mondta Kovács Antal, tűzifa-kereskedő.

Ilyenkor csak kevés fát vágnak, ráadásul a friss fából, a magas víztartalma miatt, többet kell a tűzre rakni, hogy ugyanolyan meleg legyen, mint ha száraz fával tüzelnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!