2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Sesztákék megvizsgálják, van-e igény a járatokra

2015. december 20., vasárnap 16:05

Hiába szabolcsi kötődésű a fejlesztési miniszter, a megye két legnagyobb városa között hétvégén délután nincs közvetlen busz- vagy vonatjárat. Aki Mátészalkáról Nyíregyházára menne, háromszor annyit kell utaznia és fizetnie, mint hétköznap. A fejlesztési miniszter azt ígérte: megvizsgálják, van-e valós társadalmi igény a szombat délutáni, esti közvetlen járatokra.

A kétszáz évvel ezelőtti mátészalkai közlekedésnek állított emléket egy mozdony a nyíregyházi vonalon, ahol a sebesség azóta sem változott, hétvégén délután pedig nincs is közvetlen összeköttetés a megye két legnagyobb városa között. „Négy óra után jön el az utolsó busz Nyíregyházáról, és ha később szeretnénk hazajutni Mátészalkára, akkor csak nagy kerülővel és akkor is csak vonattal tudunk hazajutni” – mondta Nedávni Tünde.

Záhony vagy Debrecen felé kerül a vonat. Vagyis a Mátészalkára tartók háromszoros utat tesznek meg, ráadásul háromszor annyi pénzért. A közvetlen busz- vagy vonatjáratra a jegy 870 forint, kerülővel viszont a vonatozás már 2500 forintnál is többe kerül. „A felcsúti kisvasút menetrendjének megalkotása helyett sokkal jobb lenne, ha Mátészalka és Nyíregyháza, illetve Mátészalka és Csenger vonatkozásában is rendbe tennék úgy a busz-, mint a vonatközlekedés menetrendjét” – mondta Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közlekedési problémákat eddig hiába jelezte a kormányzatnak – tette hozzá a jobbikos politikus, pedig a hétvégi menetrend a nyíregyházi kórház elérését is megnehezíti. „Én úgy gondolom, hogy háromszor annyi idő és háromszor annyi pénz nem fér bele sem az emberek időbeosztásába, sem a családi kasszába, főleg akkor, ha egy súlyos beteg hozzátartozó kórházi ellátásáról, látogatásáról kell gondoskodni” – vélekedett Apáti István.

Több százan jelezték a közlekedési gondokat az egyik helyi internetes oldal szerkesztőinek is. „Először Mátészalka polgármesteréhez, illetve képviselő-testületéhez fordultunk, felszólaltunk a mátészalkai közmeghallgatáson, majd fordultunk a MÁV-hoz, illetve a busztársasághoz, hogy az áldatlan állapotokat szüntessék meg. Azt a választ kaptuk, hogy a miniszter, dr. Seszták Miklós fog ebben dönteni, de különböző hatástanulmányokra van szükség” – mondta Lintényi Levente, a Mátészalkaleaks blog üzemeltetője.

Egy éve polgármester, de csak most hallott a problémáról – mondja Mátészalka kormánypárti polgármestere. Hanusi Péter közölte: a fejlesztési miniszter azt ígérte nekik: megvizsgálják, hogy van-e valós társadalmi igény a szombat délutáni közvetlen járatokra Nyíregyháza és Mátészalka között. „Ha egy-két bulizni vágyó fiatalról van szó, azért nem biztos, hogy egy buszjáratot vagy vonatjáratot érdemes beindítani, hiszen ezek milliós kiadások, a társadalom szempontjából nem biztos, hogy jó befektetés erre a közpénzekből milliókat áldozni” – mondta Hanusi Péter.

A helyiek azt tervezik, ha nem lesz változás, 2016 tavaszán demonstrációt szerveznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!