2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Semjén: Nincs semmiféle illeték

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 14:27, frissítve: csütörtök 17:10

A szakértők szerint illetékköteles Semjén Zsolt vadászata, a fideszes vezetésű NAV mégsem így látja. A miniszterelnök-helyettes nem tüntette fel az értékes ajándékokat vagyonnyilatkozatában - azzal védekezik, hogy magánszemélyként, nem pedig politikusként kapta az öt, összesen több tízmillió forint értékű luxusutat.

Semjén Zsolt 2018-ban triplázhat, a KDNP elnökeként a negyedik Orbán-kormányban is biztos helye van a miniszterelnök-helyetteseként.

„A lényeg az, hogy remélem a miniszterelnök úr szerint maradok, úgyhogy az is megnyugtat, hogy a lapok szerint, de a miniszterelnök szándéka az egy fokkal jobban megnyugtat, és az különösen, hogyha még a feleségemet is rá tudom venni arra, hogy ezt jóváhagyja” - mondta Semjén.

A kereszténydemokrata politikus a felesége szoknyája mögé bújt akkor is, amikor a sajtó a svédországi vadászatairól cikkezett a választási kampányban. A számlát egy vállalkozó állta. Farkas József érdekeltségei számos állami megbízást nyertek el, miután a Fidesz és a KDNP hatalomra került 2010-ben.

Én azt nem engedhetem meg magamnak, hogy én egy külföldi vadászutat finanszírozzak. Megjegyzem egyébként, hogy a feleségem aztán meg végképp nem engedné. szóval meg is nézhetném magam. Hogyha én tudnék sem adhatnék pénzt egy külföldi vadászatra - mondta korábban a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt parlamenti vagyonnyilatkozatában a svédországi vadászatoknak nincs nyomuk. Ezért a közélet átláthatóságáért küzdő Transparency International illetékese vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés illetékes bizottságánál.

Olyan adóköteles, illetékköteles jövedelemről van szó, amit be kellett volna vallani egyrészt az adóhatóság felé az adóbevallásban, másrészt ezt látnunk kellene a vagyonnyilatkozatban - véli Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója.

Az adóhatóság megvédte Semjén Zsoltot. A NAV álláspontja szerint a vadászat szolgáltatásnak minősül, a szolgáltatás ajándékozása után pedig nem kell illetéket fizetni. A hatósági érvelést szakmaiatlannak tartja a Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő.

Itt ugye arról van szó, hogy egy vadászaton vesz részt valaki, ketten vesznek részt rajta, de egy ember az, aki kifizeti ennek az ellenértékét, tehát tulajdonképpen pénzt juttat neki. Ebben a NAV-állásfoglalásban több csúsztatás is van, mert nem csak azt állítja teljesen valótlanul, hogy a szolgáltatás-ajándékozás az illetékmentes - mondta Angyal József, okleveles adószakértő.

A Nemzeti Adó és Vámhivatalt Semjén Zsolt képviselőtársa, a fideszes Tállai András irányítja államtitkárként.

„Lehet, hogy elegánsabb, hogyha azt mondjuk, hogy hivatalban lévő képviselő ne legyen. De had kérdezzek vissza: érdemben ez változtat? Hát akkor majd lesz egy nem hivatalban lévő képviselő. Miből áll azt tenni, hogy egy hozzánk közelálló ember lesz ott, aki egyébként történetesen nem képviselő” - hangoztatta Semjén.

A KDNP elnöke azt is állítja, hogy a svédországi meghívások nem a politikusnak, hanem a vadásztársnak szóltak. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökét ugyanis Semjén Zsoltnak hívják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!