2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 18:30

Rogán elismerte, készültek a vasárnapi boltzár eltörlésére

,

2016. április 13., szerda 11:59, frissítve: csütörtök 11:01

Elismerte Rogán Antal, hogy már múlt hét óta készültek a vasárnapi boltzár eltörlésére. A miniszterelnök kabinetfőnöke az RTL Klubon azt mondta: a jogszabályi háttér kidolgozását a nemzetgazdasági miniszterrel közösen kapták feladatul a miniszterelnöktől. Lázár János csütörtökön még kiállt az intézkedés mellett, Orbán Viktor pedig pénteken egyenesen a zárva tartás kiterjesztéséről beszélt.

– Akkor ez nem jelenti azt, hogy idő előtt a kormány esetleg megváltoztatja?
– Eszünk ágában sincs ilyet tenni.
(Lázár János a múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján)

– Sokak szerint az fog következni, hogy bizonyos értelemben előremenekülnek, és megváltoztatják a szabályt…
– Én is hallottam mindenféle spekulációt, de korai még itt állást foglalni.
(Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban)

Múlt héten még nem beszéltek valós lehetőségként a kormányzati szereplők a vasárnapi boltzár eltörléséről, sőt Orbán Viktor annak kiterjesztését is felvetette. A kabinet hétfőn reggel ismerte meg a nemzetgazdasági miniszter jelentését az intézkedés hatásáról, addigra nagyot fordult a világ az ügyben.

Ezt követően jelentette be Rogán Antal, hogy visszavonja a kormány a vasárnapi zárva tartást szabályozó törvényt: „A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó törvényi szabályozást vonja vissza, és állítsa helyre a 2015. március 14-ei állapotot” – fogalmazott.

A kormányzati hátraarcot villámgyorsan eldönthették, ugyanis a rendkívüli sajtótájékoztatóra már délelőtt 10 óra előtt kiküldték a meghívókat. A döntésről csak szűk kör tudhatott, az ötletgazda KDNP képviselőjének, Hollik Istvánnak legalábbis nem szóltak, csak a Hír TV-től értesült róla:

– Mit szól ahhoz, hogy eltörlik a vasárnapi boltzárat?
– Miért törölnénk el?
– Most jelentette be Rogán Antal, hogy visszavonják.

– Úgy gondolom, hogy a Fidesz–KDNP volt mindig az a párt, amely meghallgatta az emberek véleményét. Hogyha ebben úgy látszik, hogy nem tudjuk meggyőzni őket, akkor szerintem ez helyes döntés.

Ha nyilvánosság és a koalíciós partnert előtt nem is, a kormány berkein belül már múlt héten komolyan számoltak azzal, hogy újranyithatnak a boltok vasárnaponként.

A propagandaminiszter az RTL Klubon erősítette meg, hogy már korábban készültek az intézkedés visszavonására. Sajtóhírek szerint a kormányfő azzal a megjegyzéssel jelölte ki a feladatot minisztereinek, hogy „jó, ha a töltény a tárban van, hátha meg kell húznunk a ravaszt”.

A pisztolyt végül elsütötték, és ellenzéki szavazatokkal elfogadták a törvényjavaslatot. A voksoláskor három fideszes erős ember sem nyomott gombot. Lázár János kancellária- és Balog Zoltán humán miniszter, valamint Kövér László sem szavazott. A házelnök a Magyar Időknek azt mondta: egyetlen érv szólt a boltzár visszavonása mellett: az, hogy egy év alatt nem sikerült meggyőzniük a nyilvánvaló igazukról a társadalmat.

Megoszthatják a Fidesz-táborát

Egyre többen látják, gondolják a Fidesz politikáját hatalomtechnikai alapú politikának. A politikai elemző szerint az ilyen ügyek akár a párt táborát is megoszthatják. „A Fidesz nem pragmatikus kérdésként hozta elénk a vasárnapi zárva tartást, azt mondva, hogy több érv szól mellette, mint ellene, hanem azt mondta, hogy elvi kérdés, hogy vasárnap ez emberek maradjanak otthon, legyenek a családjukkal. Tehát ha egy elvi kérdésnél azt látják az emberek, hogy a kormány a politikáját közvélemény-kutatásokra alapozza, fontosabb számára a hatalomtechnika, mint az elvi politika, azért kérdések merülnek fel” – fogalmazott Török Gábor Magyarország élőben című műsorunkban.

Közben a Századvég nyilvánosságra került kutatásaiból az is kiderült: ha az embereken múlik, stadionépítések sincsenek, és a trafikrendszert sem vezetik be.

Emelnék a vasárnapi bérpótlékot

A vállalkozók is emelnék a vasárnapi bérpótlékot – ezt a VOSZ elnöke mondta a Reggeli járatban. Dávid Ferenc arról beszélt: bár a kormány sem a vasárnapi boltzár bevezetéséről, sem pedig annak eltörléséről nem egyeztetett velük, az 50 százalékos vasárnapi pluszpénz emelése érdekében tárgyalóasztalhoz ülnének a kabinet és a munkavállalók képviselőivel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!