2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Ragadozókkal engedték tele a Balatont

2016. augusztus 4., csütörtök 10:37, frissítve: csütörtök 10:40

Balint telepítettek a Balatonba. Most 2000 darab egynyaras halat engedtek a tóba, a telepítés azért volt különleges, mert erre 20 éve nem volt példa, ráadásul ezek a példányok a halgazdálkodási társaság saját tógazdaságában nevelkedtek. Ez a ragadozó halfaj egyre népszerűbb a horgászok körében.

A haltelepítést a fonyódligeti horgásztábor lakói is megnézhették. A halgazdálkodási társaság dolgozói azt is megtanították nekik, hogyan kell a halakhoz hozzányúlni, így a vízbe engedésükben is részt vehettek. „Az itt tanultakat hazaviszik, és azt hiszem, az is nagyon fontos, hogy mit adnak át a szülőknek, hiszen a régi horgászgeneráció még nem úgy állt hozzá a halakhoz, a természethez, mint ahogy ezeknek a gyerekek megtanulják. Tehát nagyon fontos, hogy tanítják a szüleiket ezek a gyerekek” – nyilatkozta Kozma Anna, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. marketingvezetője.

Akár 80 centiméteresre is megnőhetnek majd ezek az egynyaras balinok. Ebből a halfajból 1996-ban telepítettek utoljára a Balatonba. „A horgászok szeretnek erre a halfajra horgászni, nagyon nagy élmény kifogni ezt a halat, illetve fárasztani. Az elmúlt években a fogási adatokból kitűnik, hogy az állománya csökkenőben van, ez visszavezethető az egyre nagyobb nyomásra, tehát egyre több horgász van jelen a vízen” – jegyezte meg Tulipán Tibor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere.

A mostani telepítés egy jól sikerült kísérlet eredménye volt, a balint ugyanis nehéz tógazdaságban szaporítani és nevelni. A halgazdálkodási társaság célja, hogy a jövőben még többet telepítsen belőle a Balatonba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!