2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Perelhetik a magyar államot, akik nem jutottak külföldi donorspermához

Hír TV

2018. május 4., péntek 20:01, frissítve: péntek 21:30

Beperelhetik a magyar államot azok a lombikbébi programban részt vevő párok, akik egy jogértelmezési hiba miatt, 2015. után nem juthattak külföldi donorspermához. Három éve az akkori Országos Tisztiorvosi Hivatal tiltotta meg a behozatalt, mert problémát találtak egy dániai donornál. A Kúria döntése szerint azonban ezt jogellenesen tette a hivatal.

– Mit jelent önnek a gyermek, ha ezt így meg lehet fogalmazni?
– Mindent! Most már az életem része, mindenem. […] Eleve már császármetszéssel született, egyrészt ugye a korom miatt, meg voltak egyéb problémáim. De tényleg, amikor megmutatta a doktor úr, hát zokogtam, meg mindenki, ott velem a nővérem is, mert bejöhetett. De teljesen leírhatatlan” – fogalmazott korábban Látótér című műsorunknak egy egy asszony, akinek a kislánya donorspermával született.

Ritának még szerencséje volt, ugyanis 2015 februárjában az Országos Tisztiorvosi Hivatal leállíttatta a hímivarsejtek behozatalát, amelyet Magyarországon a Kiro Intézet végzett. Arra hivatkoztak, hogy Dániából hibás donorsejt érkezett, az intézet ellen pedig jogszabályba ütköző tevékenység miatt indítottak eljárást. A leállított program után tömegével keresték meg a meddő párok az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát.

„Ez nem behozatalnak számít, hanem átadásnak, és ennek nincsen semmilyen akadálya. Ezt nem is tilthatja meg tagállami szinten, tagállami jogszabályban egy ország sem.”

Emiatt a jogértelmezési hiba miatt kerültek hátrányba gyermekre vágyó párok ezrei – az ombudsmani hivatal jogi főreferense szerint. Kussinszky Anikó azt mondja: a tisztiorvosi hivatal hibázott, amikor megtiltotta a donorspermák behozatalát uniós országból.

„A Kúria ebben a tárgykörben született egyedi ítélete alapján egyértelművé vált az, hogy az Európai Unión belülről bármikor nyugodtan továbbra is, ahogyan az 2015 előtt történt, megrendelhetik, akár Dániából az erre rászoruló párok azt a donor hímivarsejtet, amire szükségük van. Én azt gondolom, hogy az az elvárható ebben a helyzetben, most, az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy ezt megfelelően kommunikálja, hogy erre valóban van lehetőség, és eloszlassa azt a fajta kételyt, ami akár az egészségügyi szolgáltatók, akár ezt a szolgáltatást igénybe vevő betegeben felmerült a 2015-ös krízishelyzetben” – tette hozzá Kussinszky Anikó,

A becslések szerint a rossz jogértelmezés miatt az elmúlt három évben háromezer pár eshetett ki a programból, amelynek révén ebben az időszakban akár 5-6 ezer gyermek is születhetett volna. A Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint a hátrányt szenvedett párok beperelhetik az államot. „A párok jóhiszeműek voltak, a lombikbébi programot végző intézmények jóhiszeműek voltak, így meggyőződésem, hogy nem ők a felelősek, hanem a magyar állam a felelős ezért.Az okozott költségekkel kapcsolatban, illetve úgy fejezném ki magamat inkább, hogy a felmerült költségek vonatkozásában. Ez lehet akár utazási költség, akár az intézetekbe fizetett igazolt költség, és lehet egy sérelemdíj is benne, hiszen ők elestek attól a lehetőségtől, hogy az elvégzett és hosszú-hosszú vizsgálatok, elszenvedett vizsgálatok, mert ezek nem mindig kellemes vizsgálatok, után teherbe eshessenek” – nyilatkozta Ábrahám László.

Az ügyvéd hozzátette: a pert öt éven belül kell elindítani. A többéves leállás miatt egyébként a donorspermánál 4-5 évre nőhetett a várólista, melynek hossza intézetfüggő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!