2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Palkovics szerint az nem beavatkozás, ha ők mondják meg

Hír TV

2018. június 29., péntek 18:12, frissítve: péntek 18:46

Palkovics László szerint nem jelent beavatkozást a Magyar Tudományos Akadémia önállóságába az, hogy a jövőben az általa vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium döntheti el, mire költik az akadémia kutatóintézeteinek forrásait. A mintegy 28 milliárd forint felhasználásáról eddig az MTA saját körben dönthetett.

– Senki, semmifajta forrást sem az akadémiától, sem mástól nem vesz el. Sőt, az lenne a célunk, hogy ezeknek a forrásoknak a hatékonyabb felhasználásával további forrásokat tudjunk vonzani.
– És mit gondol arról, hogy az akadémia, az akadémián nem így gondolják?
– Az akadémia összetett intézmény. Vannak ilyen vélemények és olyanok is. Azt gondolom, hogy megállapodásra fogunk jutni egyszer majd. Azt viszont el kell fogadni, hogy, az akadémiának ugyanúgy, mint egyébként bárki másnak, aki közpénzt használ, valamilyen formában, de ennek a hatékonyságáról szintén kell gondoskodni. Az egyébként, hogy az akadémia utána aztán mit kutat, az az akadémia dolga. Tehát senki nem akar beleavatkozni az akadémiának […] az autonómiájába.

Az MTA elnöksége június 15-én közös határozatban tiltakozott a Palkovics-féle minisztérium térnyerése, és a kutatói hálózat államosítása ellen. Szerdán a visegrádi országok összes tudományos akadémiája közös nyilatkozatban állt ki a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája, és a tudományos kutatás szabadsága mellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!