2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Összefogás felé tendál az ellenzék, szerintük csak így lehet legyőzni a Fideszt

Hír TV

2018. augusztus 1., szerda 17:43, frissítve: szerda 18:01

Ma már nem tartják lehetetlennek az összefogást az ellenzéki pártok – legalábbis az európai parlamenti vagy az önkormányzati választás idejére. A konkrétumokról egyelőre a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is óvatosan fogalmaz. Korábban cáfolták a hasonló híreket, de a Jobbik és az LMP például már közös sajtótájékoztatót is tartott.

„Abba az irányba megy a Jobbik, ami egyre inkább elfogadhatóvá teszi az együttműködést velük önkormányzati szinten.” – erről hétfőn beszélt Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke az ATV-ben, kedden pedig a Jobbik és az LMP képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak.

Vona Gábor – több hónapos hallgatás után – a múlt héten lengette be visszatérését a politikába.

– Ön politikus marad?
– Közéleti szereplő.
– De politikus?
– Ez majd eldől.

A Jobbikban már nem tartják lehetetlennek az együttműködést az LMP-vel. Volner János szerint pedig Vona Gábor az egész ellenzék vezéreként térhet vissza.

„Ahogy megfogalmazta a tisztújításkor, magában érez még politikai tartalékot és látható az is, hogy rendkívül jó a viszonya az LMP-vel, több nagyon komoly gesztust tett és viszonzásra talált, népszerű az LMP-sek körében is. Tehát nem lepődnék meg ha egy nagy 21. századi együttműködés vezére szeretne Vona Gábor lenni” – mondta Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Egy teljes ellenzéki együttműködés lehetőségét a Párbeszéd is üdvözölte. „Mi abban gondolkodunk, hogy a kormányt egy széles körű összefogással lehet leváltani, úgyhogy mi örülünk ha a pártok erről elkezdenek konzultálni, úgyhogy mi is várjuk ezzel kapcsolatban a Jobbik, LMP vagy bármelyik ellenzéki pártnak a megkeresését” – mondta Kocsis-Cake Olivio.

Az összellenzéki koalíció megvalósítását az MSZP viszont nem kommentálta. „Felkészülés az EP-választásra és azon belül az együttműködés, vagy bármilyen más technikai kérdés nem az a politikai termék, amivel a választókat folyamatosan tájékoztatni vagy stresszelni kéne, én annak vagyok a híve hogy a megegyezés végén az eredményeket kell bejelenteni” – mondta Harangozó Tamás.

Izgalmas lesz ősszel a belpolitika – így reagált az LMP szóvivője az ellenzéki pártok összefogásának lehetőségére, az ötlettől Kanász-Nagy Máté sem zárkózott el.

„Meg kell hozni párton belül a különböző döntéseket, illetve az LMP őszi, valószínűleg szeptemberi kongresszusa fog erre egyfajta végső választ adni” – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője.

A választások előtt az ellenzéki pártok hónapokig igyekeztek szövetségre lépni. Akkor ez nem sikerült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!