2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Orbánnak a határon túliak szavazata kell?

2017. július 28., péntek 22:34, frissítve: szombat 09:13

Már levélben biztatja a 2018-as választáson való részvételre a határon túli magyarokat Orbán Viktor, a magyar állami tulajdonban lévő hargitai szemétlerakó ügyére viszont nincs érdemi kormányzati válasz. A Székelyföldig egyébként a magyar rezsicsökkentés sem ér el, a tömbmagyarság lakta Hargita megyében a magyar állami tulajdonban lévő cég idén is tarifát emelne.

Sorra kapják a székelyföldi magyarok a kormányfő levelét. Orbán Viktor regisztrációra buzdítja őket és azt hangsúlyozza, a 2018-a választások tétje a többi közt az, hogy „tovább tudjuk javítani életkörülményeinket”.

Székelyudvarhelyen és Máréfalván azonban ezzel párhuzamosan érkeznek a szemétdíjról a számlák, és a cekendi tetőről lezúduló fekete csurgaléklével is szembesülnek a helyiek nagy esőzésekkor. Az egyik szemétlerakóból a szennyező lé ered. Van, akinek a kútjába is beszivárog, de a patakból sem merik itatni állataikat a helyiek.

A hulladéklerakó 2015 óta a magyar államé, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. leánycége, az AVE Magyarország került a birtokába. Nemcsak Hargita megyei szemét kerül ide, más területekről is szállítanak ide hulladékot. A környezetőrség már többször is szabott ki büntetést a cégre.

„Ezt a problémát a tulajdonos meg kell oldja, kell kezelje, hiszen Hargita megye közepén egy ilyen problémás pont a természetben, egy ilyen seb nem kellene éktelenkedjen” – mondta Borboly Csaba, a Hargitai megyei tanács RMDSZ-es elnöke.

A magyar állami tulajdonú hulladékgazdálkodási cég ügyvezető igazgatója nyaral, a Hír Televízió kérdéseire a jövő hétre ígért választ. A helyieknek azonban nemcsak a szennyezéssel van gondjuk. Miközben Magyarországon rezsicsökkentést hajtott végre az Orbán-kormány, addig Székelyföldön az állami cég már 2015-ben is díjemeléssel indított. Idén pedig tovább emelnék a tarifát a román kormány által kirótt környezetvédelmi illetékre hivatkozva.

A külügyminisztertől éppen ezért arra vártunk választ, hogy a tömbmagyarság által lakott Hargita megyében, ahol sokan a magyar állampolgárságot is megkapták, számíthatnak-e a rezsicsökkentés határon túli kiterjesztésére, vagy a kormány csak a szavazatukat várja 2018-ban.

„Ez szerintem egy remek felvetés és remek meglátás, úgyhogy majd azokkal a kollégáimmal a kormányban, akik ebben a tekintetben döntési kapacitással rendelkeznek, ezt meg is fogom vitatni. Ha ebben bármilyen külügyi segítségre lesz szükség, mi azt maximálisan végre fogjuk hajtani, a külügyminisztérium azonban sem tulajdonosi, sem végrehajtói oldalon nem érintett, ezért itt maximum tanácsokat adhatunk, de ez egy jó ötlet” – mondta Szijjártó Péter.

A propagandaminiszter helyettese viszont a problémáról sem hallott. „Hargita megyei hulladékkezelési ügyekben nem rendelkezek elég információval. Ha jól mondom, akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az illetékes. Feljegyezzük a kérdést, és a mai nap folyamán kérjük őket, hogy válaszoljanak, amennyiben hozzájuk tartozik” – mondta Dömötör Csaba.

A fejlesztési tárcától nem érkezett válasz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!