2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Nagyapám Horthy Miklós

Következik:

Híradó 12:00

Orbán: Nemzeti konzultáció indul a menekültkérdésről

,

2015. április 24., péntek 12:00, frissítve: szombat 08:44

Hamarosan postázzák a menekültkérdés ügyében a nemzeti konzultáció kérdőíveit - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról is beszélt, hogy a baromfihús általános forgalmi adója jövőre akkor csökkenhet, hogyha lesz gazdasági növekedés.

A napokban postázzák a nemzeti konzultáció kérdéseit az illegális bevándorlókkal kapcsolatban – ezt Orbán Viktor mondta a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Arról kérdezik majd az embereket, hogy az illegális határátlépőket őrizetbe kell-e venni, ki kell-e őket toloncolni. A kérdések között lesz az is, hogy amíg a menekültek Magyarországon tartózkodnak – addig dolgozniuk is kell, azért hogy előállítsák az itteni tartózkodásukkal kapcsolatos költségeket.

A kormányfő azt is mondta: a Nyugat a végtelenségig nem fogja engedni, hogy rájuk telepedjenek a migránsok, ezért nem bevándorlásra, hanem jó családpolitikára van szükség. „Vannak országok, amelyek úgy gondolják, hogy természetes módon, családpolitikával nem tudják megfordítani a kedvezőtlen népesedési folyamatokat. Nincs elég gyerek, és félnek, hogy a gazdaságuk nem fog működni, ezért be akarnak hozni munkaerőt szabályozott körülmények között. Én ezt nem támogatnám, Magyarország esetében sem javaslom az embereknek. Azt gondolom, hogy csináljunk egy jó családpolitikát, segítsük az embereket abban, hogy elegendő gyerek szülessen. Csináljunk egy jó foglalkoztatáspolitikát, akik ma a munkaerőpiacon kívül vannak, azokat segítsük be. A cigányok – mindig elmondom – , hogy egy komoly tartalékot jelentenek a magyar munkaerőpiac számára. Találjuk meg az eszközöket, hogy a már meglévő a magyarokat valahogy a munka világához el tudjuk vezetni” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátett, hogy határsértők mindaddig lesznek, amíg Európa gazdagabb és sikeresebb a kontinenst körülvevő világnál. „Európa határait meg kell védeni. Nem lehetünk olyanok, mint egy lyukas sajt, hogy ki-be járkálnak a határainkon. Itt komoly rendészeti, katonai lépéseket is tenni kell az Európai Uniónak. Ugyanakkor vissza szeretnék térni arra, hogy ez egy keresztény kontinens, egy felelősségérzet is munkál bennünk és nem elég a határainkat megvédeni, hanem közben egy olyan politikát kell folytatni, ami segíti a menekülni vágyókat abban, hogy ott maradhassanak ahol születtek és az életük megkezdődött” – fogalmazott a kormányfő.

Tripla
Megháromszorozza a Európai Unió a menekültek tengeri mentésére szánt pénzt. A többi között erről döntöttek az uniós állam- és kormányfők csütörtöki rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon.


Van benne némi igazság

Orbán a brókerbotrányokkal kapcsolatban furcsállta, hogy a bankoknak évtizedekig nem tűntek fel a csalások. „Én nem akarok ebben az ügyben igazságot tenni, mert a bankok mondandójában is van némi igazság. De ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy az, hogy egy pénzügyi rendszerben 10-15 éven keresztül évtizedes csalások történhetnek akkor is, ha a bankszektor ebben nem vett részt, csak a brókerek, mégiscsak a pénzpiacon történik. Ezt ők látják. Az irreális hozamokat, a piramisjátékokat, mégiscsak látták, hogy mi történik” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az áfacsökkentésről is beszélt. Úgy véli: a baromfihús általános forgalmi adója jövőre akkor csökkenhet, hogyha lesz gazdasági növekedés. Az áfacsökkentést kockázatos lépésnek nevezte, ugyanis szerinte azt még senki nem tudja pontosan, hogy mekkora bevételtől eshet el a költségvetés. „A baromfiágazat vezetőinek a nyilatkozatait láttam, hallottam, hallom a hangjukat, értem az érveiket, igazuk is van. Azt gondolom, hogy igazuk van. De egyszerre két dolgot egyszerre nem tudunk meglépni. Ezért el kell döntenünk, hogy mivel kezdünk. A következő évben kerülhet sor a baromfihúsra, de az idén meg kell próbálkoznunk először a sertés tőkehús dolgával, és utána következhet – a szándék megvan bennünk, hogy a következő évben, hogyha van gazdasági növekedés, akkor jöhet a baromfihús” – mondta.

A jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy a gazdaság végre eljutott oda, hogy nyáron elfogadott büdzséje lehet Magyarországnak, ami a kiszámíthatóságot, tervezhetőséget szolgálja.

Olcsó demagógia

Az Együtt szerint közpénz-pazarló, olcsó demagógia lenne nemzeti konzultációt tartani a határsértők ügyében. Közleményükben azt írják: a Fidesz és a kormány úgy próbálja megállítani népszerűség-vesztését, hogy „jobbikos nyelven beszél a választókhoz, ezzel azonban a nemzeti érdekkel ellentétesen cselekszik, mintha jobbikos volna”.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!