2019. február 19.,
kedd, Zsuzsanna napja

Órákon át utaznak a diákok, mert kevés a megfelelő iskola

Hír TV

2018. február 13., kedd 16:48, frissítve: kedd 18:27

Akár napi két órát is utazhatnak a gyerekek az általános iskolába Észak-Borsodban, mert kevés a megfelelő oktatási intézmény. A települések többségében vagy nincs iskola, vagy csak összevont alsó tagozat működik. A diákok a helyközi járatokat használják, ami jelentős anyagi terhet ró a szülőkre. A gyerekek pedig gyakran napi 12 órát töltenek tanulással és utazással.

Az 1100 lelkes Bódvaszilason van iskola és óvoda is, sokan mégis máshova íratják be gyerekeiket.

„Kénytelenek vagyunk. Nem jó a körülmény Bódvaszilason. El kell vinni a gyerekeket más faluba” – mondta egy anyuka.

Észak-Borsod 30 településéről jellemzően három iskolába járnak a gyerekek. Aggtelek és Szendrő mellett népszerű a szögligeti alapítványi iskola is. A kis faluba három helyközi járat fut be minden reggel. Ha lehull a hó, vagy elromlik a busz, akkor a szülőkre marad a gyermekek fuvarozása.

„Elég sok terhet ró a szülőkre az, hogy a saját lakóhelyükön nem tudják iskolába járatni a gyermekeiket, 10-20 vagy akár 30 kilométerre is el kell vinniük, mert nincs lehetőség helyben oktatási intézménybe járatni” – mondta egy szülő.

A szögligeti suliba 180 diák jár – egyikük-másikuk a 30 kilométerre lévő Tornaszentandrásról. „Helyközi bérletet kell vásárolni, amely kilométerfüggő. Az én gyerekemnek 10 kilométeres havibérletet kell venni, ami 960 forintot jelent havonta, de nyilván van itt, aki 20-30 kilométerről hordja a gyermekét, az ennek a többszöröse. Nálunk egy gyermekről van szó, de vannak olyan családok, amelyek három-négy gyermeket is járatnak távol a lakóhelyüktől” – tette hozzá a Hír TV-nek nyilatkozó apa.

Az iskolák átszervezése a kétezres évek elején kezdődött, a körzetesítésnek falusi kis iskolák estek áldozatul. Észak-Borsodban több olyan oktatási intézmény van, ahol az alsó tagozat megmaradt összevont osztályokkal és egy-két tucat tanulóval. Az érintett iskolák vezetői nem álltak kamera elé, ahogy a polgármesterek sem.