2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954.

Következik:

Napindító 04:00

„Nyíltan megfenyegették a kárpátaljai magyarságot”

2015. április 28., kedd 10:30, frissítve: kedd 11:08

Nyíltan megfenyegették a kárpátaljai magyarságot ukrán szervezetek – jelentette ki a parlamentben Mirkóczki Ádám. A Jobbik szóvivője szerint a magyar kormánynak fel kell lépnie ezekkel szemben, ehhez pedig a Jobbik minden segítséget megad – tette hozzá.

„Két nappal ezelőtt a különböző videómegosztókon láthatták, hogy az Azov nevű fegyveres szervezet hogyan feszít keresztre egy foglyot és hogyan gyújtja fel. Én azt gondolom, hogy ha ilyen események megtörténnek Ukrajnában, ott nem lehet pusztán arra számítani és azt várni, hogy az ukrán kormány felelősséggel és becsülettel megvédi saját állampolgárait, tartozzon az akár az orosz, akár a ruszin, magyar, lengyel, román vagy bármilyen más nemzeti kisebbséghez” – hívta fel a figyelmet Mirkóczki.

A magyar kormány kiemelten figyeli a kárpátaljai magyar közösséget – mondta a válaszában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: az ukrán kormány betartja azt a korábbi megállapodást, hogy a kárpátaljai magyarokat nem sorozzák be az Ukrajnán belüli számarányuknál nagyobb számban. A miniszter hozzátette: Magyarország több pénzügyi segítséget is nyújtott a kárpátaljai magyar közösségnek.

„Elvárjuk azt is, hogy a közigazgatási reform nyomán ugyanúgy, ahogyan most van, legyen egy olyan közigazgatási egység, ahol a magyarság többségben van. Ez jelenleg a Beregszászi járás. A közigazgatási reform nyilvánvalóan érinteni fogja a közigazgatási egységek határát és beosztásait. Nekünk az az elvárásunk, hogy legyen egy olyan közigazgatási egység, ahol a magyarság többségben van. Elnök úr, arról szeretném biztosítani a parlamenti pártokat, hogy az együttműködésükre továbbra is számítunk akkor, amikor a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatos politikánkat fogalmazzuk meg” – mondta Szijjártó Péter.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!