2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Tiltakoznak az egész pályás letámadás ellen

2016. május 5., csütörtök 23:22

Önkormányzati érdekképviseletek tiltakoznak az egész pályás letámadás ellen. Nem tetszik nekik, hogy a kormány válogatás nélkül elvenné tőlük az iskolák működtetését. A Tanítanék Mozgalom a szakközépiskolák átalakítása miatt tüntetne még a tanév vége előtt. A Pedagógus Szakszervezet a differenciált béremelés tervét kifogásolja. Az emberi erőforrások minisztere az iskolaigazgatókra és a tankerületi vezetőkre bízná, hogy 2017 szeptemberétől mennyivel emelkedjen a tanárok fizetése.

A kerekasztal rendkívüli ülése előtt jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hogy a jelenlegi 198 helyett 57-58 tankerületet hoznak létre. Valamennyi önállóan gazdálkodik majd.

„Sokkal közelebb kerül a döntéshozatal az iskolákhoz és ezen belül – ahogy említettük – elsősorban az igazgató önállóságának a növelésével próbáljuk a döntéseknek az idejét lerövidíteni és a hatékonyságát növelni” – mondta Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán megerősítette, hogy az önkormányzatokat a kormány kiszorítja a köznevelésből, az iskolák fenntartója és működtetője az állam lesz.

A két érdekképviselet az önkéntesség híve.

„Az ingatlanok tulajdonosa azoknak az ingatlanoknak, amelyekben az oktatási tevékenység folyik, az önkormányzat. Az önkormányzatok ezeket az ingatlanokat nagyon sok milliárd ért újították meg az elmúlt évtizedekben, az önkormányzatok felelősséget éreznek ezen ingatlanok után, és sok olyan önkormányzat van, amely képes ezeket színvonalasan működtesse sőt, képes arra, hogy az oktatási intézményeket fenn is tartsa” – hangoztatta Áldozó Tamás, a Területi Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke.

A pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom nemcsak a teljes államosítás, hanem a szakközépiskolák átalakítása ellen is tiltakozik. A szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek, ahol a diákok alig tanulnának reálismereteket, fizikát, kémiát, biológiát.

„Az elhamarkodottan érdemi egyeztetés nélkül összekalapált átalakítási tervezet óriási károkat okozhat, kényszerpályára teheti , zsákutcába sodorhatja fiatalok életét, ezért vagyunk itt, hogy felhívjuk a figyelmet, még mindig nme késő változtatni ezen a rendszeren” – szögezte le Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője.

Törley Katalin azt mondta, még a tanév vége előtt újabb megmozdulásra készülnek a tanárok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!