2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nincs szerződés az azeri céggel

2017. július 14., péntek 07:28, frissítve: péntek 11:10

A vizes vb wifihálózatát biztosította volna.

A nemzetbiztonsági szolgálat jelzése alapján végül nem kötött szerződést az Antenna Hungária Zrt. azzal az azeri hátterű céggel, amely a budapesti vizes vb nyilvános wifihálózatának szoftveres hátterét biztosította volna. Magát a döntést a sportverseny szervezői is megerősítették.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint a választások előtt kockázatos lett volna egy olyan szolgáltatóval szerződni, amely a felhasználók személyes adataihoz is hozzájuthatott volna.

„Mélyebb, a személyes adatokon, a politikai meggyőződés irányába mutató adatok vannak, amely a választások előtt igen komoly kockázatot is jelenthet. Nem állítom ezt, egyelőre kérdezem. Nem beszélve arról, hogy egész Európa, sőt az Egyesült Államok is arról beszélt, hogy beavatkozhattak adott esetben a brit népszavazásba, az amerikai választásokba, franciák esetében is beszélnek. Tehát itt nagyon fontos, hogy egy tiszta választásnak még a látszatára is adni kell, nem elég tisztességesnek lenni egy választásnak, bár ebben a választási rendszerben, amit a Fidesz csinált, az se tud lenni. De az, hogy az a látszat keltődjön, hogy azeri cég politikailag érzékeny adatokhoz hozzájuthat, az nemzetbiztonsági kockázatnak a látszatát kelti. A végére fogok járni, hogy igaz-e” – mondta Molnár Zsolt.

Tekintse meg a teljes interjút:

Jó megoldásnak tartja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, hogy a vizes világbajnokság szervezői végül nem kérnek majd semmilyen személyes adatot az ingyenes wifihálózat használatához.

Péterfalvi Attila a Hír TV-nek azt mondta, személyes adatok megadása nélkül adatvédelmi kérdések sem merülnek fel.

„A hírekből az sem volt világos, hogy ezek az adatok kikerülnek-e az Európai Unió területéről, ha igen, akkor ebben a vonatkozásban mi biztosítja a személyes adatok megfelelő védelmét az unió területén kívül. Ezek a kérdések forgalmazódnak meg bennem, ezért kértem a szervezőktől tájékoztatást. És megjelent a közlemény, hogy olyan megoldást választanak, amely nem azonosítja a wifire rákapcsolódót, így ezek a kérdések nem merülnek föl” – mondta a hatóság elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!