2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Nincs elég szakember az alkoholfüggők kezelésére

2016. február 6., szombat 13:25, frissítve: vasárnap 09:12

Már több mint két éve készül a nemzeti alkoholstratégia. A Péterfy Sándor Utcai Kórház szakorvosa azt mondja: már nincs elég szakember az alkoholfüggők kezelésére. Zacher Gábor szerint sokkal olcsóbb lenne a betegség megelőzése, mint a kezelése.

Évente 4-5 ezer alkoholbeteget látnak el a Péterfy Sándor Utcai Kórházban, vannak köztük krónikus alkoholfüggők, és alkalmi fogyasztók is. Egyre több a fiatal, aki hétvégenként durván kiüti magát. A krónikus alkoholfüggőket addiktológushoz küldik. „A rendszer az, hogy is mondjam, túltelítetten működik. Sajnos, nincsen annyi szakember, hogy ez teljes, százszázalékos hatékonysággal tudjon működni. Tehát én azt gondolom, hogy több szociális munkásra, addiktológusra, lelkészre, és különféle szakemberre lenne szükség, hogy igazából lehessen mit kezdeni ezekkel a betegekkel” – mondta dr. Pap Csaba, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának főorvosa.

A pszichiáter szerint az alkoholizmus hátterében genetikai, biológiai, lélektani, illetve szociális, egzisztenciális okok állnak. „Az oktatást mindenképpen párhuzamba venném a jövőképpel: nagyon sok fiatal nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, rengeteg fiatalnak az a non plus ultra vágya, hogy Londonban legyen pizzafutár, tehát úgy tűnik, hogy van valóban egy kilátástalan légüres tér, amikor azt látja, hogy a felnőttek is isznak, ő is inni fog” – mondta Szemelyácz János, pszichiáter.

2004-ben 100 ezer lakosra 203 alkohol okozta haláleset jutott. Az államnak pedig becslések szerint 700 milliárd forintos kárt okozott az alkoholizmus, miközben az eladott szesz utáni adókból 150 milliárd bevétel származik. „Háromszor annyi pénzt költünk az alkoholbetegek kezelésére, mint amennyi jövedéki adó befolyik az alkohol fogyasztásból, és ugye akkor ott vannak még a szociális juttatások is, és ezt is valójában a másik oldalhoz kell számolni. És ez is azt bizonyítja, hogy egy betegséget sokkal olcsóbb megelőzni, mint magát a kialakult betegséget kezelni” – véli Zacher Gábor, toxikológus.

A magyar kormány két éve jelentette be, hogy lesz nemzeti alkoholstratégia, már csak a társadalmi egyeztetésre vár  a szakmai program. A koordinálással megbízott Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága a Látótér kérdésére azt válaszolta: a korábban előkészített alkoholellenes koncepció egyeztetése, átdolgozása jelenleg is folyamatban van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!