2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Németh Szilárd közvetetten utasíthatta a szolgálatokat?

Szánthó Péter

2017. augusztus 16., szerda 11:40, frissítve: szerda 12:26

Nem tudni, hogy közvetetten adott-e utasítást a civil szervezetek megfigyelésére Németh Szilárd. Bár az kiderült, hogy a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke nem mondott igazat, amikor a Pesti Srácoknak azt állította: utasította a szolgálatokat, hogy figyeljék meg a civileket. Csupán annyi történt, hogy a fideszes politikus „felhívta a nemzetbiztonság figyelmét” a szervezetek tevékenységére. Molnár Zsolt kérdésünkre azt mondta, az egész ügy egy kommunikációs blöff volt, Németh egészen mást mondott a bizottsági üléseken, mint amit kifelé hangoztat. A bizottság MSZP-s elnöke szeretné azt hinni, hogy a fideszesek nem tudnak csak úgy „leszólni” a szolgálatoknak. Kérdéseinket elküldtük Némethnek és a szolgálatokat felügyelő Lázár Jánosnak is, választ azonban egyelőre nem kaptunk. Tarjányi Péter szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy foglalkoztak a dologgal.

„Szeretnék optimista lenni, és azt hinni, hogy sem Németh Szilárd, sem más fideszes politikusok nincsenek olyan helyzetben, hogy csak úgy leszólhassanak a szolgálatoknak” – mondta a Hír TV online megkeresésére Molnár Zsolt. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy a napokban nyilvánosságra került a Fidesz alelnökének azon nyilatkozata, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatához nyújtott be. A hatóság azt követően indított eljárást, hogy Németh a Pesti Srácoknak tavaly szeptemberben azt mondta, utasította a titkosszolgálatokat a kormányzat által démonizált, „Soros-féle” civil szervezetek megfigyelésére. A napokban kiderült, a politikus, aki egyébként a bizottság alelnöke is, nem mondott igazat, ugyanis a NAIH-nak azt írta: „a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként és alelnökeként több alkalommal hívtam fel a titkosszolgálatok figyelmét a külföldi forrásból működő, Magyarországon bejegyzett társadalmi szervezetek működésének kockázatára, ugyanakkor a rám irányadó jogszabályi rendelkezéseket ismerve és betartva, közvetlen utasítást intézkedésre soha nem adtam”.

 

Közvetett politikusi befolyás?

A nyilvánosságra került vizsgálati anyag hamar bejárta a sajtót, ám a legtöbben csak magát a tényt közölték: Németh nem mondott igazat. Ám a rezsibiztos vizsgálati nyilatkozata más aggályokat is felvet, hiszen azt maga is elismerte, hogy bár utasítást nem adhatott, „többször felhívta a szolgálatok figyelmét” a civilek tevékenységére. Sajtósán keresztül megkerestük Németh Szilárdot, azt kérdeztük, hogy milyen formában történt meg a „figyelemfelhívás”, mikét reagáltak erre a szolgálatok, és bár közvetlen utasítást nem adott, más módokon befolyásolta-e a nemzetbiztonságiak munkáját. Választ szerda óta nem kaptunk.

Megkerestük a szolgálatokat felügyelő Lázár János minisztériumát is, hogy a kancelláriaminiszter tudott-e Németh „figyelemfelhívásairól”, és ha igen, tettek-e valamit a nemzetbiztonságiak a rezsibiztos figyelmeztetése kapcsán. Emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy Lázár János helyesnek tartja-e, ha egy politikus Némethez hasonlóan „hívja fel a figyelmet” különféle ügyekre a szolgálatoknál. Amint megérkezik a Miniszterelnökség válasza, frissítjük a cikket.

 

Blöff, blöff, és blöff

Molnár Zsolt szerint ugyanakkor az egész ügy csak egy kommunikációs blöff, egy agresszív üzenet volt Németh Szilárd és a kormánypárt részéről, most pedig a rezsibiztos láthatóan megpróbálja tisztára mosni magát. Bár a Fidesz-alelnök rendszerint zárt nemzetbiztonsági üléseken „hívta fel a figyelmet”, a testület MSZP-s elnöke annyit azért elárult, hogy Németh Szilárd ott „finomabban, reálisabban fogalmazott”.

Molnár úgy gondolja, ha a szolgálatok meg is figyelték a civileket, azt nem a rezsibiztos felhívására tették. „A nemzetbiztonsági szolgálatok feladata a nemzeti szuverenitás védelme, konkrétan civileket nem figyelhetnek meg. Az előfordulhatott például, hogy a menekültválság idején az azokkal kapcsolatot tartó, segítő szervezetekre is nagyobb figyelem hárult”.

A megfelelési kényszer nagy úr

Tarjányi Péter megmosolyogta Németh Szilárd szavait, és a magyarázatot is. A biztonsági szakértő szerint a „figyelemfelhívás” hivatalosan semmit nem jelent: „ez olyan, mintha önöknél, a Hír TV-ben az egyik felügyelőbizottsági tag lakhelyén történik valami rendkívüli esemény, amire felhívja a hírigazgató figyelmét. Ő pedig vagy foglalkozik a dologgal, vagy nem”.

Emlékeztetett, a nemzetbiztonsági bizottság hivatalosan nem adhat ki utasításokat a szolgálatoknak, a testületnek csupán ellenőrző hatásköre van, ám az is korlátozott.

„Ám annak tudatában, hogy ma hogyan működik Magyarország, el tudom képzelni, hogy valamelyik titkosszolgálati, vagy rendőri vezető csupán megfelelési kényszerből is foglalkozik az ilyen figyelemfelhívásokkal. Ez pedig nem Németh Szilárd felelőssége, hanem az adott vezetőé” – állapította meg a biztonsági szakértő.