2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem tettek le a szabad vasárnapról, sőt

2016. október 27., csütörtök 20:51, frissítve: csütörtök 22:42

Két szabad hétvégével is megajándékoznák a kormánypártok a bolti alkalmazottakat. A szakszervezet szerint égetőbb kérdés lenne a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése.

A vasárnapi boltzár egy évet élt meg. Tavasszal törölte el a kormánytöbbség, hogy elejét vegye egy ellenzéki népszavazásnak. A KDNP és a Fidesz azonban nem tett le a szabad vasárnap gondolatáról a kereskedelemben. Sőt, azt megtoldanák a szombattal – mégpedig havonta kétszer.

„És ezeket a szabad vasárnapokat úgy kell kiadni, hogy a szabad szombat is csatlakozzon hozzá, tehát ez azt jelenti, ha ez a szabályozás bejön, mindenki addig tart nyitva, ameddig akar, 0-24, de a munkarendet úgy kell szervezni, hogy az ott dolgozóknak a hónapban legalább két hétvégéjük szabad legyen, amit a családjukkal tudnak tölteni” – közölte Kósa Lajos.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete örül a kezdeményezésnek, de a béremelést égetőbb kérdésnek tartja. „Ez nem a teljes vasárnapi megoldás, de mindenképpen egy gesztus, hogy legalább két pihenőnap van. Úgy látom, hogy abban nagy ellenállás van, hogy kifizessék a vasárnapi pótlékot. Ez azért fontos, ez a vasárnap, mert van elvi jelentősége, és gesztus, hogy két pihenőnapon tudok lenni a gyerekkel, családdal” – nyilatkozta Sáling József, a KASZ elnöke.

A kereskedők szerint a havi két szabad hétvége pluszköltség lenne az üzleteknek. „Ez nem csak szervezést, de nagyon sok esetben munkaerő felvételét teszi szükségessé, hiszen a vállalkozások a jelenlegi munkarendjüket a jelenlegi szabályokhoz igazítják. Mindez azt jelenti, hogy lehetnek a javaslat megvalósítása esetén olyan vállalkozások, amelyek már nem tudják vállalni a vasárnapi munkavégzést, a vasárnapi üzletnyitást” – közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A szakszervezet szerint az állandó munkaerőhiány enyhítéséhez 10 százalékot meghaladó béremelésre lenne szükség a kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!