2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nem áll meg az élet a jégpáncél alatt sem

2017. január 30., hétfő 08:18, frissítve: hétfő 09:44

Van élet a Balaton jégpáncélja alatt is, a halak nem sínylik meg, hogy 30 centiméter vastag, egybefüggő jég fedi a tavat. A halgazdálkodási társaság szerint a kisebb tavaknál jelentkezhet ilyenkor oxigénhiány, de a Balatonra ez nem jelent veszélyt.

Sokan korcsolyáznak, sportolnak ezekben a hetekben a Balaton jegén, de a felszín alatt sem áll meg az élet. A halak ilyenkor csapatokba verődve mélyebbre, a 4 Celsius-fokos vizekbe húzódnak.

„A horgászok úgy hívják ezt a jelenséget, hogy vermelnek a halak. Sokan ezt úgy képzelik el, hogy ténylegesen ilyen vermekbe, mélyebb részeken akár az iszapba is bebújva alszanak télen. Ez nem igaz, a halak télen is aktívak, de sokkal lassabbak, mint nyáron. A teljes életfunkciójuk lelassul, táplálkoznak, de sokkal kevesebbet, és sokkal lassabban emésztik meg a tápanyagot” – magyarázta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Vannak horgászok, akik télen lékek fúrásával próbálják megtalálni a halakat. Ilyenkor főleg ragadozókra: csukára, süllőre, sügérre érdemes menni, ugyanis azok aktívabbak a többi halfajnál.

„Legjobb, hogyha olyan helyet találsz, ami 2 és 3 méter közötti vízmélységet takar. Valószínűleg ott fognak tanyázni ezek a kishalak, ami ugye a ragadozóknak igazából a zsákmánya. Mólók, kikötők környékén, ugye belül nem szabad, sőt tilos, de a külső részeken már igen, és ha itt találjuk a kishalakat, akkor a ragadozók is valószínűleg ott lesznek” – mondta Kovács Ákos horgász.

A kisebb tavakon lékek vágásával akadályozzák meg, hogy elfogyjon az oxigén, és elpusztuljanak a halak. A Balatonon a tó mérete miatt erre nincs szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!