2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Molnár Gyula: Ebben a formában nem folytatjuk

Hír TV

2018. április 21., szombat 11:54, frissítve: szombat 18:14

Történetének második legrosszabb eredményét érte el a szocialista párt az idei országgyűlési választásokon. Ennél gyengébben csak 1990-ben szerepeltek. Április 8-a óta ma először ült össze a párt választmánya.

A leköszönő pártelnök elmondta, a fontosabb döntéseket a kongresszus hozza majd meg. Abban azonban biztos, hogy a jelenlegi formában nem folytathatják, és a választási rendszerhez alkalmazkodniuk kell, vagyis egy teljesen egységes ellenzéknek kell szembeállnia a Fidesszel.

- Nyilvánvalóan olyan formában nem folytatható a dolog, ahogy eddig. Kell egy újfajta politika, új szervezeti keretek, én ugye szövetségpárti vagyok, ezt tudják. A változás szövetségének együtt kell maradnia.
- Névlatolgatások is lesznek?
- Dehogyis, nem, nem hiszem. Én azt vélelmezem, hogy a pártoknak vinni kell tovább azt amit vittek önállóan. És azt, hogy van esetleg valamilyen fajta mozgalom, vagy szövetség, ami együtt van és adott esetben erre a választási rendszerre választ tud adni, vagy készül az önkormányzati választásra, szerintem ezt inkább így kell felfogni.

Az ülésen részt vett az MSZP listáját vezető Karácsony Gergely is, aki azonban a parlamentbe nem ül be, Zugló polgármestereként folytatja munkáját.

Kunhalmi Ágnes szerint az MSZP továbbra is megkerülhetetlen lesz a baloldalon. „Nagyon remélem, hogy az MSZP a nyitottságát meg fogja őrizni, továbbra is a szövetségkötés irányába, hiszen mindig is ezt mondtuk. Nagyon remélem, hogy nem a bezárkózás a szervilizmus és a görcsös félelem fogja eluralni a pártot. Ez egy nagyon jó párt, új MSZP-re van szükség mindenféleképpen. Nincs MSZP nélkül hazai baloldal” – jelentette ki a politikus.

Az MSZP-t egy sokkal sikeresebb időszakban vezető Kovács László szerint meg kell nézni miben volt más a párt, amikor még győzni tudtak, de a vereségek tanulságait is le kell vonni. 

„Én azt gondolom, hogy először is ki kell értékelni a választások eredményének az okait. Ez a legfontosabb, és ezt egyébként ‘14-ben és ‘10-ben is elmulasztottuk, ebben a mostani kudarcban valószínűleg ez is benne van” – jelentette ki a korábbi elnök.

A személyi kérdésekről a tisztújító kongresszus dönt majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!