2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Mindenki saját döntése a továbbtanulása

2015. március 10., kedd 10:35, frissítve: kedd 10:37

Sérülne a szabad iskolaválasztás joga, ha a jövőben az általános iskolában végzett tudás- és képességmérés eredménye alapján tanulhatnának tovább a diákok, állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. Szerintük a szakképzés átszervezésével a közoktatáson akar százmilliárdokat spórolni az állam. Az emberi erőforrások minisztere úgy véli: nem a szülők helyett akarnak dönteni, csak a pályaválasztáshoz akarnak segítséget nyújtani.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint 150-nél több szakmához kell érettségi, például a baleseti helyszínelőhöz, a csecsemőápolóhoz vagy a mérlegképes könyvelőhöz. Ezekre a képzésekre kevesebben jelentkeznének, ha kevesebben mehetnek gimnáziumba. „Akkor, amikor hetedikben megbélyegezzük azokat a gyerekeket, hogy te csak szakképzésben tanulhatsz tovább, méghozzá általános iskolai végzettséghez kötött szakképesítést, tehát egyértelmű, hogy akadályozzuk egyszer a szabad szakmaválasztáshoz való jogot, hiszen most már nem dönthet a gyerek, és a szabad iskolaválasztáshoz jogát, mert nem dönthet a gyerek, illetve kiskorú gyerek esetén a szülő” – mondja Keszei Sándor egyesületi szóvivő.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint korai lenne hetedik osztályban dönteni a gyermekek jövőjéről. „12-13 éves korban egész egyszerűen nem szabad eldönteni azt, hogy ki, milyen pályára, milyen középiskolába alkalmas, hiszen egészen fantasztikus fejlődések következhetnek be” – nyilatkozta Mendrey László PDSZ-elnök.

A képesség- és tudásmérés egyszerű segítség a szülőknek, az állam nem helyettük akar dönteni. Ezt már az emberi erőforrások minisztere mondta. „Ez a tipikus helyzet van, hogy valaki elkezd híresztelni valamit, mert úgy gondolja, hogy talán úgy lesz, aztán utána maga is elhiszi és áldozatul esik a saját tévedésének. Soha, senki nem mondta azt, hogy mi bárkinek a továbbtanulására döntést fogunk hozni. Mindenkinek a továbbtanulása az a saját döntése, illetve ha kiskorú, akkor nyilván a szülői egyetértés, illetve a szülőnek a döntése” – mondta Balog Zoltán. Konkrét döntés még nincs, a szakképzés átalakításakor a szakmai szervezetek véleményét is figyelembe veszik – fogalmazott a tárcavezető.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!