2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Mendrey: Egy tanár hiánya is okozhat károkat

Hír TV

2018. február 13., kedd 13:27, frissítve: kedd 15:33

Nem akkora a tanárhiány, amekkorának az ellenzék láttatni igyekszik – állítja a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Hajnal Gabriella szerint ha vannak is helyi problémák, azt a tankerületek képesek kezelni. A szakember emlékeztetett arra is, hogy harmadával nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma, amiben szerepet játszhat az is, hogy 2013 óta átlagosan 53 százalékkal nőttek a bérek, ám a nyugdíjba vonuló pedagógusok száma tíz éven belül gondot okozhat.

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint a pedagógusok ide-oda tologatása biztosan nem oldja meg a problémát.

Itt egyetlenegy ember hiánya is okozhat egy gyereknek, de akár egy egész osztálynak vagy egész iskolának olyan kimaradást, amit aztán később nehezen tud pótolni. Tehát az, hogy mekkora a tanárhiány, és hogy valójában most helyi tanárhiányról beszélünk, vagy pedig országosról, ez szerintem egy álvita. Ezeket a megoldási javaslatokat, amiket itt Hajnal Gabriella felvázolt, áttanításokat, meg különböző helyettesítéseket, ezeket pedagógiai-szakmai szempontból semmiképpen sem tartjuk jónak, a gyerek szempontjából, a pedagógus szempontjából meg aztán abszolút nem, mert tovább növeli azoknak a terhét, amik egyébként is jelentős mértékben megvannak, hogy egyik iskolából a másikba, vagy egyik tankerületből a másikba kell átmennie órát tartani akár egy napon belül – reagált a szakszervezeti vezető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!