2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megélhetés helyett továbbra is csak hobbi

2016. október 7., péntek 19:49, frissítve: péntek 20:11

Január elseje óta tilos halászni az ország természetes vizein. A törvényt az orvhalászat visszaszorítására és a halállomány védelmére hivatkozva hozták meg. A jogszabály azonban nem tesz különbséget orvhalász és a több generáció óta a folyóból élő családok között.

„Úgy érezzük, mintha az életünket vették volna el, nemcsak az anyagi lehetőségeket és a keresetüket, hanem azt, amibe beleszülettünk, belenőttünk” – fogalmazott korábban a Látótér című műsorunkban Mészáros Dezső hivatásos halász.

A halászok a január elsejétől hatályos tilalom miatt keseregnek. A kormány a törvényt az orvhalászok visszaszorításával és a halállomány védelmével indokolta.

„Az visel meg a legjobban, hogy a 62 éves apám..., aki nekem mindig a példaképem volt, az otthon van. És nem találja a helyét, ugyanúgy én sem találom a helyemet” – fogalmazott Csordás Ferenc halász a Látótérnek.

A döntés a népes horgászközösségnek kedvez, a turizmusnak már kevésbé; a halászat betiltása óta sem a tiszai csárdákban, sem a balatoni éttermekben nem lehet a folyóból vagy a Balatonból származó halat kapni, van helyette lengyel süllő vagy vietnami harcsafilé.

Szakmai körökben többen azzal magyarázzák a halászat betiltását, hogy a horgászokkal szimpatizáló köztársasági elnöknek tettek gesztust a jogszabályalkotók.

A magyar horgászat nagyköveteinek horgászversenyén, Pilisvörösváron elnök és politikus egymással versengett a minél nagyobb haltrófeáért: a fideszes Szűcs Lajos egymás után akasztotta horogra a zsákmányt, a köztársasági elnök szerényebb zsákmánnyal távozhatott. A Balatoni Szövetség úgy döntött, hogy a környező halastavakból a tóba telepítenének pontyot, süllőt, a tavak bérleti jogát pedig halászoknak értékesítenék.

„Most ezek bérbe vannak adva, hamarosan lejár a bérleti szerződésük. Én azt szeretném, és a vezetése a mostani nonprofit zrt.-nek is azt szeretné, hogy ezek a halak kerüljenek vissza, legalább bérleti jog formájában ugyanahhoz a kezelőhöz, és ennek következtében ezeken a vízfelületeken elegendő mennyiségű, jó minőségű, és a Balaton vízgyűjtő területéhez tartozó, annak a vízgyűjtőjéből táplálkozó halat lehet majd piacra juttatni” – nyilatkozta Áder János köztársasági elnök az eseményen.

Január 1-je óta a magyarországi folyókon viszont a halászat megélhetés helyett továbbra is csak hobbit jelent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!