2021. 11. 27. Szombat Virgil napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

StartStop 12:30

Még Tarlós István is fizetésemelést kér a kormánytól

2016. február 20., szombat 17:35, frissítve: vasárnap 13:10

Elutasítják a kivételezést az önkormányzatok. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke sem tartja elfogadhatónak, hogy a kabinet csak a nyáron megalakuló állami tisztviselői karba tartozók bérét emelné, miközben az önkormányzati hivatalnokok keresete nyolc éve változatlan. A fideszes többségű Budapesti Önkormányzatok Szövetsége is béremelést kér a kormánytól.

„Azt kérjük, hogy az állami tisztviselői kar ne csak a területi államigazgatásban dolgozó kollégákat, hanem az önkormányzati szektorban dolgozó köztisztviselőket és közalkalmazottakat is magába foglalja. Ennek az a fő oka, hogy a köztisztviselői bérek nyolc éve nominális mértékben változatlanok, ami reálértékben azt jelenti, hogy elvesztették a vásárlóerejük 22 százalékát.” Pénteken ismertette a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével közös javaslatát a főpolgármester. Tarlós István emlékeztetett rá: a kormány nyáron hozná létre az állami tisztviselői kart. Ezeknek a hivatalnokoknak a bérét néhány év alatt ötven százalékkal emelik.

A kivételezést a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is elutasítja. „Egy bértábla van, ez a közalkalmazotti és köztisztviselői bértábla. Amennyiben a kormány kiemeltté teszi a saját kormányhivatalban dolgozó embereinek a bérkérdését, az önkormányzatiak le fognak maradni elég tisztességesen. Szerintem a közszférában ez nem engedhető meg, egyértelműen az ő bérüket is rendezni kell” – hangsúlyozta Schmidt Jenő elnök.

Az önkormányzatok elvileg eltérhetnek a bértáblától, de a települések túlnyomó többségének erre nincs pénze. „Az állam folyamatosan teszi át az önkormányzatok vállára a terheket úgy, hogy ahol bevétel van, ott saját forrásból kell sok mindent kigazdálkodni, ahol pedig nincs bevétel, ahol már nem tudnak emelni, ott az állam finanszírozza tulajdonképpen a működést. Ez is része annak a típusú gyámság alá helyezésnek és centralizációnak, amelynek következtében a gazdálkodási mozgástér csökken” – nyilatkozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A béremelésről tárgyalna a Fidesz frakcióvezetője, de azt elképzelhetetlennek tartja, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak is az állami tisztviselői karhoz tartozzanak. Kósa Lajos azzal érvel: ha így tennének, akkor a helyhatóságoknál dolgozók munkáltatója is az állam lenne, és nem az önkormányzat. „Ez olyan, mint hogyha valaki azt javasolná, hogy ezentúl a Ferencváros labdarúgói kézzel is hozzáérhetnek a labdához, de egyébként focisták, és futballt játszanak, és majd ezentúl majd a kézilabda-szövetséghez tartozik az ő ügyük. Nonszensz, ezzel így nem lehet mit kezdeni. Ha azt javasolták volna, hogy fontoljuk meg, hogy az önkormányzati dolgozók fizetését is zárkóztassuk fel az állami körben foglalkoztatottak fizetéséhez, azt meg lehetne vitatni, nem biztos, hogy az önkormányzatoknál van elég forrás” – fogalmazott Kósa Lajos.

Az érdekképviseletek szerint lenne forrás, ha például több adóbevételt hagyna a kabinet a helyi önkormányzatoknál vagy kevesebb feladatot hárítana át a településekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!