2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Még mindig keresik a medvét

Hír TV

2018. június 6., szerda 18:36, frissítve: szerda 19:51

Óriási erőkkel keresik az országot napok óta lázban tartó medvét Bács-Kiskun, és Csongrád megye határán. Negyven ember, hőkamerákkal, drónnal és terepjárókkal felszerelve próbálja elfogni az állatot. Az alföldi falvakban többen is azt mondták, hogy félnek kimenni az utcára mióta hallották a medve hírét. Volt szemtanú, aki azt mondta, hogy habzó szájjal vágtázott el mellette a medve.

A kertjük végében mutatta a medve nyomait Varga Gyöngyvér Tiszaalpáron: „itt ment el a medve a kutyám mellett. A kutyám úgy megijedt, hogy meg se mert mozdulni. Se nem ugatott se semmi. Még most is látszik a medvének a nyoma, ment Csongrád felé.”

A legtöbben csak a nyomokat látták, mégis sokan azt mondták, hogy félnek kimenni dolgozni. Az egyik szemtanú Romániában már sokszor látott medvét, de azt mondja, ennyire közelről még sohasem.

 „Mikor kijöttem a ház sarkától rá egy két méterre a medve szaladott. A hab szakadott a szájából, vágtába ment. Másodpercet ha láttam” – mondta Szász Dénes.

Óriási erőkkel keresik a medvét, rendőrök, polgárőrök, hivatásos, vadászok, a természetvédelmi őrszolgálat emberei, de helyszínen van a szegedi állatkert igazgatója, és budapesti állatkert szakemberei is.

Keresőtávcső, hőkamera, drón áll jelen pillanatban a rendelkezésünkre. Körülbelül 40 ember, terepjárókkal, autókkal lehatárolt egy területet – ismertette a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálat vezetője.

Medvét nemrég Nógrád megyében, a szlovák határ melletti Somoskőújfalu mellett láttak május végén. Pár nappal később Pétervásárán, egy nappal később 29-én pedig már Füzesabony belterületén látták a vadállatot. Karácsondon is feltűnt, június 3-án pedig már az Alföldön, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abonyban észlelték. A dél felé menekülő  fáradhatatlan medvét kedden Kocséron próbálták elfogni, sikertelenül.

„Egy birkanyáj mellett is ment el úgymond, de csak gyümölcsöt evett, és azt ette le a fáról. Tehát az embereket. Csak ez elmondani meg borzasztó. Láttuk a lábnyomot, hogy milyen nagy a lábnyom. Ez körülbelül olyan három éves hím medvére saccolják. 100-150 körüli súlyra, tehát nem kistermetű jószág volt már” – mondta a polgármester, Bodnár András.

Kocséron a nyomok mellett ürüléket, és egy meghajlított kerítést is hagyott maga után a három mázsás állat. Itt a helyi iskola mellett is látták.

A szakemberek azt javasolják, hogy feltűnés nélkül távozzon, aki medvével találkozik. Ha észreveszi az embert, ne próbálják meg elzavarni, és ne nézzenek a szemébe, ugyanakkor hátat fordítani sem szabad. Ha mégis megközelíti az embert, hasra kell feküdni, és fejünket a kezünkkel eltakarni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!