2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Másfél év próbaidőt kapott a holokauszttagadó

2015. április 16., csütörtök 17:15, frissítve: csütörtök 17:37

Holokauszttagadás miatt egy év hat hónap próbaidőre bocsátotta Szegedi Járásbíróság azt a 61 éves asszonyt, aki egy internetes portál cikkéhez közösségi oldalon fűzött kommentárt. A nő hozzászólásában a holokamu kifejezést használta, valamint a különben is, ha igaz is szófordulatot használta, amelyek miatt a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett ellene.

A büntetlen előéletű nő 2014 végén saját számítógépéről írt bejegyzéseket egy közösségi oldalra, amelyben kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét. A nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt indult ellene eljárás. „A holokauszt a náci Németország által ellenőrzött területeken, a II. világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista kormány által eltervezett és irányított népirtás. A gyanúsított a holokamu kifejezést, valamint a különben is, ha igaz is szófordulat használatával nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtást hazugságként állította be, annak megtörténté kétségbe vonta” – mondta Terhes Tibor ügyész.

A rokkantnyugdíjas, egyedül élő nő elismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt mondta: megbánta tettét. „Védencem személye, továbbá az elkövetett cselekmény jellemzői alapján kell a tisztelt járásbíróságnak meghoznia az ítéletét. Úgy gondolom, hogy mindezek alapján védencemmel szemben a legenyhébb büntetőjogi jogkövetkezmény alkalmazása is megfelelően szolgálja a büntetési célokat, így megrovás kiszabását indítványozom védencemmel szemben” – mondta a nő ügyvédje.

Bár állítása szerint a vádlott senkit nem akart megsérteni, a bíróság úgy ítélte meg, hogy tettével bűncselekményt követett el. „Nem lehet az kérdéses, hogy aki a holokausztnak mint történelmileg igazolt és bizonyított történelmi ténynek a valóságát a legcsekélyebb mértékben megkérdőjelezi, kétségbe vonja, az lényegében a második világháború idején fennállt nemzetiszocialista rendszernek a bűneit tagadja” – mondta Kemenes Krisztián, a Szegedi Járásbíróság bírója.

A bíróság arra is kötelezte a 61 éves nőt, hogy a másfél éves próbaidő alatt egy alkalommal látogasson el a Holokauszt Emlékközpontba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!