2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Más fejlesztések is az M4-es sorsára jutnak?

2015. április 13., hétfő 19:01, frissítve: hétfő 19:41

Nem tervezi a kormány újabb közlekedési beruházások leállítását – válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy szocialista képviselő kérdésére a parlamentben. Bangóné Bordély Ildikó arra volt kíváncsi, hogy az M4-es autópálya sorsára jut-e a vasútfejlesztés Szajol és Püspökladány között. Lázár János a sztrádaépítéssel összefüggésben megismételte a kartellgyanút.

Egyelőre csak az M4-es autópálya építésével kapcsolatos kartellgyanú megalapozottságát vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság nem árulta el, hogy ki tette a bejelentést.

„A bejelentés még nem a versenyfelületi eljárást jelenti, a bejelentés alapján vizsgáljuk azt, hogy szükséges-e versenyfelügyeleti eljárást indítani, vagy sem. A bejelentés elintézésére a rendelkezésre álló idő az két hónap, amely kétszer 1-1 hónappal meghosszabbítható” – mondta el Basa Andrea, a hivatal szóvivője.


A kormány a múlt héten döntött a munkálatok leállításáról, arra hivatkozva, hogy az Európai Unió illetékese jelezte, hogy egyes kivitelezők egyeztethették egymással árajánlataikat. A beruházásban azonban nincs uniós pénz, és Brüsszel nyomatékosította is, hogy nem kérdőjelezte meg a közbeszerzési eljárás tisztaságát.

A parlamentben a szocialista Bangóné Bordély Ildikó arra volt kíváncsi, hogy az M4-es autópálya sorsára jut-e a vasútfejlesztés Szajol és Püspökladány között. „Tervezi-e a kormány, hogy a Közgép részvételével megvalósuló vasútfejlesztést is leállítja, és nem utolsósorban ki a felelős a 100 milliárd nagyságrendű színjátékért? Ha már a keleti nyitás politikájáról beszélünk, akkor nézzenek már körül Kelet-Magyarországon, nem kell a határon túlra menni. Joggal félnek az ott élő emberek, hogy az összes beruházásba belenyúl a kormány” – fejtette ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában megismételte: a terv továbbra is az, hogy Szolnokot 2018-ig bekapcsolják a gyorsforgalmi úthálózatba, akár más nyomvonal kialakításával. Lázár János a sztrádaépítéssel összefüggésben megismételte a kartellgyanút.

„A Közgép a mérnökárak alatt vállalta el a beruházást, míg a külföldi kivitelező konzorcium a mi megítélésünk szerint egymással összejátszva vállalta el a kivitelezést, ennek a beruházásnak a leállásáról döntött a kormány. Minden vállalkozóval tételesen el fogunk számolni, minden elvégzett munkát ki fogunk fizetni, meg kell nyugtatnom, hogy az összes alvállalkozó kifizetésre került eddig. A magyar kormány 56 milliárd forintot már kifizetett a kivitelezőknek, ebből megítélésünk szerint 30 milliárdnyi munka került elvégzésre, és 22 milliárd nem került elvégzésre, ezt a vállalkozóknak vissza kell fizetniük, tehát nem vissza, hanem előre tartunk. Ami Szajol-Püspökladányt illeti, az unió teljes támogatását bírja a projekt, 88 százalékos készültségben van, és december 31-ig el fog készülni” – fejtette ki Lázár János.

A szocialista képviselő nem fogadta el a miniszter válaszát. „Nem nyugtatott meg, miniszter úr, hogy a többi beruházásba nem fognak belenyúlni, mert tudja, van egy mondás Magyarországon: az ördögöt ne fesd a falra, mert megjelenik, csak ez most úgy hangzik, hogy az ördögöt ne fesd a falra, mert Lázár János jelenik meg” – fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó.

Nem derült ki az sem, ki jelezte Brüsszelből az állítólagos kartellgyanút az építkezéssel kapcsolatban. Az uniós fejlesztések kommunikációs államtitkára csütörtökön ígért nevet és elérhetőséget, most azonban csak annyit mondott, az illető neve pedig megtalálható a bizottság honlapján.

Az államtitkár által említett honlapon két név olvasható, Jack Engwegené és G. Hernandez Martiné.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!