2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Madárinfluenza: mintegy 70 ezer állatot kell leölni

, ,

2015. február 25., szerda 12:42, frissítve: csütörtök 11:10

Mintegy hetvenezer kacsát kell leölni egy békés megyei baromfitelepen és közvetlen környezetében, ahol kedden kimutatták a madárinfluenza vírusát. A környéken speciális intézkedéseket vezettek be, bár ez a vírustörzs emberre egyelőre nem veszélyes.

Táblával figyelmeztetnek a füzesgyarmati telep bejáratánál. A Békés megyei gazdaságban kacsákat nevelnek, az utóbbi napokban azonban a szárnyasok közül egyre több pusztult el. Emiatt vonult ki kedden az állat-egészségügyi hatóság. A laboratóriumi vizsgálatok madárinfluenza-vírust mutattak ki. „Magán a telepen, illetve a közvetlen közelében lévő telepeken sajnos az ott lévő állatokat le kell ölnünk, ez hetvenezer kacsát jelent, és a telep szigorított fertőtlenítéséről fog gondoskodni az állat-egészségügyi hatóság” – mondta Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeleti helyettes államtitkár. A vírus továbbterjedését állat-egészségügyi zárlattal próbálják megakadályozni.

A gazdaság körüli 3 km-es sugarú körben védőkörzetet alakítottak ki. Valamennyi itt található gazdaságot ellenőriznek a szakemberek. Kialakítottak egy 10 km-es megfigyelési körzetet is, ahol a NÉBIH teljes szállítási tilalmat vezetett be, hogy se vágóhidakra, se keltetőkbe ne kerülhessen fertőzött baromfi. „Meg fogják vizsgálni, hogy van-e fertőzés településen belül. Én úgy gondolom, hogy nincs, mert semmiféle panaszt nem hallottam erről” – mondta Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere.

A Békés megyei településen már mindenki értesült a speciális intézkedésekről. Van, aki nem tart fertőzéstől, mások viszont aggódnak.

A vírust vadmadarak terjesztik, így juthatott be a füzesgyarmati állományba. A madárinfluenza már hónapokkal ezelőtt megjelent Európában. Németországban és Bulgáriában is kimutatták. Emberre azonban ez a vírustörzs nem veszélyes.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!