2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

M. atya este máshogy közeledett a diákokhoz

2016. április 24., vasárnap 16:22, frissítve: vasárnap 20:10

Pannonhalmán, Nagykanizsán és Bólyon is pedofíliagyanúba keveredtek katolikus papok. Noha Róma szigorú vizsgálatot ígért minden gyanús ügyben, a magyarországi esetek körül még mindig sok a homály. A pannonhalmi esetek után az apátság az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

A pannonhalmi kolostor falai mögött élt M. atya, aki a gimnáziumban tanított, este a kollégiumban pedig másképpen közeledett a bentlakó diákokhoz.

„Villanyoltás után, lefekvéskor a »kedvencek« ágyához ült a tanárunk. Beszélgetett, megölelt, s időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba. Ilyenkor lefagytam.”

A tíz-tizenöt évvel ezelőtti molesztálásról csak felnőttként mertek mesélni egymásnak a volt osztálytársak. M. atyát bepanaszolták a főapátnál, feljelentés, majd vizsgálat indult. A szerzetes kilépett a rendből, Brüsszelbe költözött. Büntetőeljárás nem indult ellene elévülés miatt.

Ahogy elévült annak a másik, hetvenéves pannonhalmi szerzetesnek az ügye is, aki 1996-ban a különóráin zaklatott egy diákot. Ez a diák húsz évig hallgatott a történtekről.

Várszegi Asztrik főapát bocsánatot kért M. atya cselekedetei miatt, és személyesen járt a vatikáni Hittani Kongregációnál az ügyben.

Reverendák intim megvilágításban – Látótér
2016. április 24., vasárnap 17.30
2016. április 25., hétfő 12.30

„A gyerekek nagyon rossz érdekérvényesítők ezekben a helyzetekben is: nagyon ritkán kérnek segítséget” – hangsúlyozta a gyerekjogi szakértő. Gyurkó Szilvia szakmailag segítette a pannonhalmiakat a történtek feldolgozásában. Felhívta a figyelmet, hogy az áldozatok sokszor akár életük végéig hallgatnak, szégyent és bűntudatot éreznek. „Azt lehet látni, hogy a gyerekkori bántalmazások áldozatainak nagyon sokszor nehéz párkapcsolatban élni valakivel, nehéz a kötődés másokhoz, nehéz adott esetben nemet mondani. Egy munkahelyi helyzetben is csak pakolják, pakolják rá a terhet, és nem mer nemet mondani, nehéz a segítségkérés, ennek a képessége korlátozódhat vagy sérülhet” – mutatott rá a gyerekjogi szakértő.

Nagykanizsán egy piarista szerzetes tett sms-ben és e-levélben szexuális tartalmú célzásokat az egyik tizenhárom éves tanítványának. A fiú édesapja nem nyilatkozik, még mindig attól tartanak, hogy megszólják őket az utcán, a fiút pedig vegzálják az iskolában. A földrajzot és kémiát tanító N. Gábor ellen az iskola igazgatója tett feljelentést. Másfél év felfüggesztett börtönt kapott a harminchat éves férfi, és kirúgták a rendből.

Korábban egy fővárosi plébánosról is többen állították, hogy gyerekeket molesztált, de nem lehetett bizonyítani. Az ellen a bólyi plébános ellen sem indult eljárás, akinek a számítógépén keresztül fizetős gyerekpornó oldalakat töltöttek be.

Azt, hogy hány gyerekmolesztálás történt a magyar katolikus egyházban, nem tudni. A püspököket tömörítő Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint erről „Magyarországon központi nyilvántartás nem áll rendelkezésre”. Sőt, nincs adata a pápai követségnek, az apostoli nunciatúrának sem.

A kriminálpszichológus szerint a molesztálók általában beteges komplexusban szenvednek, amit erősíthet a katolikus egyházban a papi nőtlenség.

A volt pécsi megyés püspök, Mayer Mihály viszont nem kérdőjelezi meg a cölibátus intézményét. Azt egy liberális kör érdekének tartja, hogy a katolikus egyházat támadják most a pedofília miatt. „Igenis jó lenne, hogyha egyforma mércével mérnének, és ezeket a gondokat, problémákat – merem mondani így: bűnöket – igyekeznének valóban nemcsak a minimálisra csökkenteni, de visszaszorítani, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. De ehhez nemcsak a katolikus egyházat kellene csak pellengérre állítani, hanem valóban társadalmi problémaként odaállítani, hogy mi az, ami elkerülendő” – mondta a nyugalmazott megyés püspök.

A pannonhalmi esetek után az apátság segítséget kért: az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezettek be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!