2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Védelmet biztosítanának az alulról jövő népszavazási kezdeményezéseknek

2016. április 13., szerda 15:05, frissítve: szerda 15:39

Érdemi változásokat sürget a népszavazási törvényben az LMP. Schiffer András társelnök szerint ugyanis a Fidesz a benyújtott módosító javaslatával csak a botrány elől menekül.

Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy míg a kormányzó pártok nyitottságot mutatnak a kampányfinanszírozás vagy a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak jogállását leíró szabályok megváltoztatására is, addig az igazságügyi tárca előterjesztéséből ezek hiányoznak.

Ferenczi István, az LMP közösségi részvételi szakszóvivője kifejtette: radikálisan bővítenék a közvetlen demokrácia lehetőségeit, és az alulról jövő népszavazási kezdeményezéseknek a kormányzati és államfői indítványokkal szemben is védelmet biztosítanának. „Arról van szó, hogy a moratóriumot nagyon szigorú módon fenntartanánk azokban az esetekben, amelyekben van egy valódi kezdeményezés, még nem indult meg az aláírásgyűjtés, de már jóváhagyták a kérdést, hogy ne előzhessen kamu kérdésekkel, trükkökkel, terelésekkel a kormány vagy az államfő. A tagnapihoz kicsit hasonlóan, kicsit analóg módon: ne bújhasson ki egy valódi társadalmi vita alól, lehessen összegyűjteni a kérdéseket, kelljen erről beszélni az emberekkel, és aztán döntsön a nép” – jelentette ki a szakszóvivő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!