2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Létszámhiányra és túlterheltségre panaszkodnak a tűzoltók

Hír TV

2017. október 29., vasárnap 17:03, frissítve: vasárnap 18:13

Létszámhiányra és túlterheltségre panaszkodnak a tűzoltók. Az érdekképviselet szerint az átlagéletkor folyamatosan nő és nincs utánpótlás. Az országos katasztrófavédelem szóvivője álltja: az ország tűzvédelme biztosított.

Közösen tartottak gyakorlatot szlovén, osztrák és magyar tűzoltók a Vas megyei Alsószölnökön. A burgenlandi egység parancsnoka azt mondta: a határ másik oldalán egyre népszerűbb ez a szakma.

„Körülbelül 17 ezer tagunk van, országosan pedig 210 ezer, szóval minden tizedik hivatásos vagy önkéntes tűzoltó nálunk dolgozik. Egyre több nő jelentkezik egyébként, aminek szintén örülünk” – mondta Franz Windisch.

Itthon nem ilyen jó a helyzet. A VIII. kerület ingyenes lapjában hirdetésben toboroznak tűzoltókat. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint országszerte foghíjas az állomány. Pedig korábban itt is túljelentkezés volt.

„Úgy érezzük, hogy az életpályamodell bevezetése nem hozta meg azokat a várt, kedvező fejleményeket, magyarul, ha visszagondolok az előző időszakra, és nem akarok mindig a múltba mutogatni, de valamikor a tűzoltó hivatás, az kihalásos alapon működött, tehát akinek mondjuk nem volt ismeretsége, az nem is tudott bekerülni a tűzoltóságra” – mondta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Becslések szerint 700-800 ember hiányzik a tűzoltóságtól, az átlagéletkor pedig a 40-hez közeledik. A főigazgatóság azonban nem lát országos problémát.

„Ha a vonulós tűzoltókat tekintjük, tehát a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok állományát, vannak olyan parancsnokságok, ahol közel 100 százalékos a feltöltöttség, és vannak olyan parancsnokságok is, amelyek nem érik el ezt a feltöltöttségi arányt, azonban minden egyes tűzoltó-parancsnokságon megvan az a szükséges létszám, akikkel biztosítani lehet az ország mentő tűzvédelmét” – fejtette ki Hajdu Márton, a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az MSZP szerint a 2012-es átszervezés sikertelen volt. A tűzoltóság azóta tartozik az országos katasztrófavédelem fennhatósága alá. „Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni és így működtetni a rendszert. Ha alulfizetettek a dolgozók, ha munkaerőhiánnyal küzdünk, akkor eljutunk idáig. Akár a pedagógusoknál, akár az egészségügyben, itt is arról beszélhetünk, hogy nem tudja most már a tűzoltóság az alapvető feladatait ellátni” – nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője.

Az érdekképviselet állítja: az alacsony fizetések miatt népszerűtlen a szakma. A megterhelő munkával ugyanis átlagosan nettó 160 ezer forintot lehet csak keresni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!