2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lenin és Vörös csillag út, a Jobbik „fővárosa” sem kivétel

2015. április 5., vasárnap 12:23, frissítve: vasárnap 21:42

Bár egyre több vita van a kommunista múltú utca- és intézménynevekről még most is 20 település őrzi például Lenin nevét. Ilyen város a jobbikos vezetésű Tiszavasvári is. Látótér című műsorunkban több településen is azt mondták: azért nem akarnak névváltást, mert sok ügyintézéssel jár.

Fáklyás felvonulás Szegeden. A Tisza-parti városban azért vonultak utcára, hogy megtarthassa nevét az 1954-ben alapított Ságvári Endre Gimnázium, amely az egyetem gyakorlóiskolája. Az intézményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma keresztelne át. A szaktárca egy 2012-es törvénymódosításra hivatkozik, amely kimondja: Magyarországon intézmények, cégek, közterületek nem viselhetik olyan személy nevét, aki részt vett XX. századi önkényuralmi rendszer kialakításában.


Nyírmeggyes – vagy ahogy néha a környékbeliek hívják, Leninváros, egy 2600 lelkes település, ahol még a lenini úton tekernek a munkába a helyiek. A bolsevik ideológus és forradalmár nevét 20 másik település őrzi még ma is Magyarországon. Nyírmeggyes polgármestere azt mondja, sokan nem hittek a szemüknek, amikor erre jártak. Júniustól Nyírmeggyesen is változnak az utcanevek, az emberek örülnek is, meg nem is.

Április 4-e utca, Vörös csillag út, Lenin út – ez már Tiszavasvári, a Jobbik fővarosa, ahogy Vona Gábor fogalmazott korábban. A városban továbbra is jobbikos polgármester van. A helyiek szerint nem furcsa, hogy egy jobbikos településen Leninről elnevezett utca van.

Fülöp Erik polgármester azt mondja, ha rajta múlt volna, már eltörölték volna a múltat. – Igen, természetesen foglalkoztunk ezzel a problémával, kommunikációt is kezdeményeztünk. Viszont a lakosság részéről jelentősebb ellenállást érzek, a vállalkozások felől is. Pontosan azért, mert hatalmas költségekkel járt egy-egy magánszemélynek átvezetni ezeket a hivatalos iratokban – mondta Fülöp Erik.

Fegyverneken, Szolnok megyében található a Vöröshadsereg utca, amely az önkormányzat szerint már nem létezik. Hivatalosan ez a Szent Vendel utca, amire tábla nemigen figyelmeztet. Fegyverneken 2013-ban döntöttek az utcanévcserékről.

Használható-nem javasolt, használható-de aggályos – ilyen kategóriákat állított fel az a Tudományos Akadémia. Volt olyan önkormányzat, amelyik – biztos, ami biztos – Szent Istvánról is kikérte a szakma véleményét. Az MTA a viták miatt a jövőben meg több kutatótól kér véleményt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!