2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Lázár: Az ellentmondó nyilatkozatok zavarták meg a hatóságokat

,

2015. szeptember 2., szerda 17:04, frissítve: csütörtök 09:45

Megzavarták az ellentmondó német nyilatkozatok a magyar hatóságokat – ismerte el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV-nek. Lázár János szerint a jogi helyzet azóta világos: csak érvényes okmányokkal utazhatnak tovább a migránsok nyugatra. Ezt megerősítette a híradónknak nyilatkozó nemzetközi jogász is.

„Tegnapelőtt sok szíriai szállhatott fel a vonatra és mehetett Münchenbe papírok és utazási dokumentumok nélkül. Ezt látva vettük meg mi is ezeket a jegyeket Németországba. Nekünk sincsenek papírjaink és utazási dokumentumaink” – nyilatkozta a Hír TV-nek egy szíriai menekült, aki hétfőn még eljuthatott volna Németországba.

A német álláspont miatt azonban változott a helyzet. A német belügyminiszter szerdán azt közölte: Magyarországnak be kell tartania a dublini egyezményt. Ez alapján regisztrálni kell a migránsokat és a belépő országban kell elbírálni ügyüket.

„Nem, nem függesztettük fel a dublini egyezményt. Ragaszkodunk ahhoz, hogy ezt a szabályt mindenhol tartsák be, ezt Magyarországgal is közöltük. Ez a szabály előírja minden Európába érkező ember teljes körű regisztrációját. Ezzel kapcsolatban most nagyon sokszor szóba kerül Magyarország, Görögország kevesebbszer. Igaz, hogy a dublini rendszer megkopott, de addig nem állunk készen a megváltoztatására, amíg nem találtunk egy másik működőképes rendszert” – fogalmazott a német belügyminiszter.

„A magyar álláspontot, mint ahogy Európa minden álláspontját a múlt heti német sajtónyilatkozatok, kormányzati nyilatkozatok jelentős mértékben megzavarták, hiszen Németország azt mondta, hogy ő lényegében fogadja a szíreket” – ezzel magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy hétfőn korlátlanul engedték felszállni a migránsokat a Németországba tartó vonatokra.

„3-4 napon keresztül bizonytalanság uralkodott abban, hogy aki szírnek vallja magát, az mehet vagy nem mehet. Ma már világos a német álláspont: a szabályokat be kell tartani, de folyamatos a konzultáció a német és a magyar kormány között. Azt hiszem, hogy azoknak a politikusoknak, akik nyilatkoztak múlt héten csütörtökön, pénteken, óriási felelősségük van abban, hogy magukat nagyon sokan szírnek vallva megtagadták az együttműködést a magyar bevándorlási hatóságokkal. Tehát akiket hétfőn ön látott, azok egyszerűen elindultak a vonatra, és hiába próbáltuk nekik mondani, kérni őket, hogy regisztráljanak, adjanak ujjlenyomatot – ahogy ezt az európai szabályok előírják – vagy igazolják magukat: ezt lényegében megtagadták” – mondta Lázár János.

A kancelláriaminiszter szerint az uniós és a magyar szabályok szerint okmányok nélkül nem tudják az országot elhagyni a menekültek. A nemzetközi jogász is hasonlóan vélekedik. „A probléma az volt az elmúlt időszakban, hogy a migránsok nagyon jelentős része vagy nem tudott, vagy nem akart dokumentumokat felmutatni, legtöbben ráadásul illegálisan lépték át a határt; bocsánat, pontosítok: irreguláris módon lépték át a határt, ami alapvetően lehetetlenné tette majdhogynem azt, hogy egy normális, szabályozott keretekben menjen végbe az eljárás az ő esetükben” – fogalmazott Lattmann Tamás.

A nemzetközi jogász emlékeztetett rá, hogy azok, akik menekültkérelmet terjesztettek elő Magyarországon, nem utazhatnak tovább addig, amíg azt a magyar hatóságok el nem bírálták. A menekültstátuszt megkapók már szabadon utazhatnak az unión belül, de ez nem jelenti a letelepedés szabadságát. Ha a kérelmet elutasítják, akkor viszont el kell hagyni az unió területét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!