2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

L. Simon: Így hirdettük, hogy rákellenes?

2015. július 27., hétfő 22:10

Borai mellé ajánlotta a rákellenesnek hirdetett sárgabarackmagot a miniszterelnökség politikai államtitkárának cége. L. Simon László vállalkozása ügyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már vizsgálódik. A politikus azt állítja, a barackmagból végül egyetlen egyet sem adtak el.

Rákellenes, méregtelenítő és tisztítja a májat – így hirdette az L. Simon László érdekeltségébe tartozó vállalkozás honlapján a sárgabarackmagot. Ezt a HVG vette észre.

„Szerintem a barackmag rendkívül finom és az én megítélésem szerint egészséges is” – nyilatkozta ennek kapcsán a Miniszterelnökség politikai államtitkára. L. Simon László téved. A sárgabarackmagban ugyanis mérgező, ciántartalmú vegyület található, ami – nagy mennyiségben elfogyasztva – rosszullétet okoz. A népi gyógyászat ugyan rákellenes hatást tulajdonít neki, de tudományos kutatások ezt nem igazolják.

L. Simon László: - Én nem vagyok orvos és nem vagyok kutatóorvos, tehát erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Nem tudom, hogy mi az, ami rákellenes és mi az, ami nem.
Riporter: - Akkor miért hirdették így?
L. Simon László: - Nem tudom, hogy ... mert ezt így hirdettük, hogy rákellenes?
Riporter: - Megkérdezte a munkatársait, hogy így hirdették?
L. Simon László: - Nem kérdeztem meg, ne haragudjon, nem foglalkoztam vele.

A HVG cikke után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálatot indított. A Hír TV kérdésére azt válaszolták, hogy ez még folyamatban van. Általánosságban pedig megjegyezték, hogy az élelmiszerek jelölésén gyógyhatásra vonatkozó állítás nem tüntethető fel.

A miniszterelnökség politikai államtitkára szerint egyébként a bor mellé reklámozott barackmagból egyetlen egy darabot sem tudtak eladni. Igaz, csak azért, mert az általuk készített törőgép nem tudta feltörni a túl kemény magokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!