2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kvótanépszavazás: nincs esély a változtatásra

2016. augusztus 3., szerda 20:40, frissítve: csütörtök 07:40

A kvótanépszavazás előtt – mivel már egy kiírt referendumról van szó – nincs esély a külképviseleti szavazás módjának megváltoztatására a választási iroda vezetője szerint. Pálffy Ilona erről azután nyilatkozott, hogy a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nem zárt ki egy technikai változtatást. Az ellenzéki pártok véleménye megoszlik, a Liberálisok már nem elégednének meg azzal, hogy a külföldön élő magyarok levélben szavazhassanak, hanem elektronikus voksolási rendszert követelnek.

Nem kizárt egy olyan technikai jellegű változtatás, amely lehetővé teszi, hogy az október 2-ai népszavazásra a külföldön dolgozó magyarok levélben is leadhassák szavazatukat – erősítette meg az Inforádiónak a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

„Nincs alapvetően szándék arra, hogy magát a választói jogot megváltoztassuk a következő időszakban. Természetesen arra sor kerülhet, hogy ha ebben az országgyűlési pártok is egyetértenek, hogy bizonyos technikai módosításra sor kerüljön – de ebben még nincsen döntés –, de ilyen típusú technikai módosításra sor kerülhet, amennyiben a választási iroda ezeket a változtatásokat kezdeményezi” – mondta Tuzson Bence.

„Teljesen releváns az a követelése a Magyar Liberális Pártnak, hogy az e-szavazat leadásán keresztül segítse azt a metódust, hogy minél több állampolgár szavazhasson, minél könnyebben, akárhol is van a világon – így Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

Az ellenzéki pártok szinte azonnal reagáltak a hírre. A Liberálisok már nem elégednének meg a levélben való szavazással, azt szeretnék, ha észt mintára Magyarországon is bevezetnék az elektronikus választási rendszert. Ezzel megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon született, de külföldön élő magyar állampolgár számára könnyítenék meg a voksolást. Az LMP pedig azt követeli: a kormány ne tegyen különbséget magyar és magyar között.

„Javasoljuk azt, hogy az a levélszavazás, ami a kettős állampolgároknak a joga, az a joga legyen meg a Nyugat-Európában dolgozó magyar állampolgároknak” – mondta Ungár Péter, az LMP külpolitikai szakszóvivője.

A Jobbik elnöke a választójogi törvény esetleges módosítására úgy reagált: a kormányzó pártoknak nem a demokrácia keretei a fontosak, hanem az éppen aktuális belpolitikai érdekük. Ez pedig a migráció kérdésének napirenden tartása – tette hozzá Vona Gábor, aki közölte azt is: nem zárkóznak el egy esetleges ötpárti egyeztetéstől sem.

„A Jobbik mindig képes arra, hogy a pártpolitika érdekeit és a nemzet érdekeit azt megfelelő helyen kezelje, és ha ilyen egyeztetés lesz, akkor ezen az egyeztetésen részt fogunk venni, és ugyanazt fogjuk képviselni, mint az elmúlt években, mert azt gondoljuk, hogy ez a nemzet érdeke. Az a nemzet érdeke, hogy az a több százezer ember, aki elhagyta az elmúlt években Magyarországot, az a lehető legkönnyebben tudjon részt venni akár egy népszavazáson, akár egy választáson” – jelentette ki Vona Gábor.

A szocialisták internetes oldalán az olvasható, hogy számukra csakis a választási törvény érdemi és átfogó módosítása fogadható el.

Bár Tuzson Bence a választási irodától várná a javaslatot a módosításra, az NVI elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kifejtette: ők nem kezdeményezhetik a levélszavazást, mert az nem technikai változtatás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!