2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Krízishelyzet: segíts az utcán élőknek!

,

2017. január 7., szombat 08:30, frissítve: szombat 15:18

Több segélyszervezet és civilek próbálnak segíteni a hajléktalanokon a hideg időben. A szállók megteltek, ezért több helyen ételt osztottak és meleg ruhát gyűjtöttek az utcán élőknek.

Meleg ruhákat, takarót, forró teát és szendvicset vitt a hajléktalanoknak a Budapest Bike Maffia. A civil szervezet a hétköznapi emberek figyelmét hívja fel akciójával. Alapítójuk szerint fontos, hogy aki megteheti, segítsen a rászorulóknak.

„Óriási a lelkesedés, nagyon sokan jöttek el hozzánk. Közel 4-500 takaró van, ha jól számoltam, és készül 8 vagy 900 darab szendvics” – mondta el Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója.

A Magyar Liberális Párt ifjúsági tagozata a Blaha Lujza téri aluljáróban osztott hőszigetelő takarót a hajléktalanoknak. A szervezet arra is kérte a városvezetést, hogy a nagy hidegben engedjék be az összes aluljáróba a hajléktalanokat, illetve sűrítsék a BKK járatait is.

„Emberségből erre a néhány napra nyissuk meg ezeket az aluljárókat, ha kell, akkor Tarlós István főpolgármester úr menjen szembe a kormány akaratával, ha a kormány nem kívánja ezt megtenni, nem kívánja ezt meglépni, akkor is erőltesse ezt át, ugyanis Budapesten ez a néhány fok különbség több emberéletet menthet meg” – véli a Liberális Fiatalok Társaságának elnöke, Sermer Ádám.

A Magyar Szociális Fórum az egyházi – és a közintézmények megnyitását szorgalmazza a nagy hidegben.

„Ki kellene nyitni a fűtött középületeket és az egyházi épületeket a fagyoskodók előtt, de nem teszik. Ezért félő, hogy a december végéig bekövetkezett 80 fagyhaláleset újabbakkal gyarapszik majd. Hogy a veszteség minél kisebb legyen, ne lépjünk át a bajba jutott embereken, hanem segítsünk rajtuk, egy csésze forró teával, egy tányér meleg levessel, energiadús étellel, ha meggémberedett, magatehetetlen embert látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot” – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapítója.

A Menhely Alapítvány éjjeli menedékhelyei majdnem megteltek a kemény mínuszokban – mondta a szervezet igazgatója, Magyarország élőben című műsorunkban.

„Pár férőhely még maradt, és sok olyan éjjeli menedékhely van, mellyel együttműködésben és megállapodásban vagyunk, hogy az elkövetkezendő hideg napokban be fognak bárkit engedni, aki náluk menedéket próbál találni” – mondta el Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.

Aknai Zoltán hozzátette, hogy vannak olyanok, akik önszántukból maradnak az utcán, őket nem lehet erőszakkal elszállítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!